Hackert benadrukt de risico’s van de huidige inrichting: "We hebben duizend handtekeningen verzameld, vooral van mensen met een beperking en ouderen. Het rapport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu laat zien dat zebrapaden juist bijdragen aan de veiligheid in zones zoals deze. Toch blijven onze voorstellen afgewezen." Vooral de drukke oversteek bij de Luxor en de Pastor Frankelaan is volgens Hackert problematisch. Hij vindt het zorgelijk dat de gemeente de noodzaak van zebrapaden niet erkent: "Een zebrapad zorgt ervoor dat minder snelle voetgangers zich veiliger voelen en stimuleert automobilisten om rekening met hen te houden."
Proef
Wethouder Roelofs wijst op een eerder uitgevoerde proef, waarin gebruikers positief verrast waren over de werking van de shared space: "Tijdens een test met het platform, waarbij ook de burgemeester aanwezig was, bleek dat verkeersgebruikers goed reageren. Mensen stoppen vaak vanzelf voor voetgangers, waardoor de veiligheid niet in het geding is."
Onwenselijk
Toch worden er enkele aanpassingen gedaan. Bij de Kloostertuin komt een zebrapad, en obstakels zoals reclameborden en struiken worden weggehaald bij andere oversteekpunten. Roelofs: "Dit zijn realistische maatregelen die passen binnen de filosofie van de shared space. Zebrapaden zoals voorgesteld door het gehandicaptenplatform, bijvoorbeeld bij de Luxor, zijn volgens de politie onwenselijk."
Petitie
Het gehandicaptenplatform is teleurgesteld over de beperkte maatregelen en wil doorgaan met hun strijd. Hackert: "We zullen volgend jaar opnieuw onze petitie indienen bij de gemeenteraad. Uiteindelijk is de raad de baas, en wij hopen dat zij wél oog hebben voor de problemen."