Het gaat om verschillende categorieen, zoals beeldbepalend of zelfs een monumentstatus. "Door ze vervolgens onder te brengen in bestemmingsplannen, kunnen we meer panden op de lijst zetten en hebben we meer mogelijkheden", zo vertelt wethouder Machteld Beukema. Zij kreeg de opdracht van de gemeenteraad om werk te maken van het erfgoedbeleid.
Erfgoedbeleid
De ontwikkeling van een erfgoedbeleid en daarmee de bescherming van cultuurhistorisch erfgoed is eind vorig jaar gestart. Na de eerste bijeenkomst volgden inloopmomenten in de kernen. In totaal zijn er 500 objecten bekeken. Dat betekent niet dat het daarbij blijft. "Er kunnen altijd panden worden toegevoegd. Dat is het mooie van deze werkwijze."
Veersepad en Werts
De gemeenteraad zette vorig jaar druk op de komst van een erfgoedlijst. Dat kwam mede door de sloop van een woning aan het Veersepad, wat veel onrust in Kessel veroorzaakte. De afgelopen maanden kwam het pand van Werts in Maasbree in het nieuws. Een petitie is gestart om het gebouw te behouden. Vanwege de realiatie van het Laefplein staat het pand op de nominatie om gesloopt te worden. Hoewel de wethouder niet op individuele vraagstukken in wil gaan, geeft ze in algemene zin hier wel antwoord op. "We gaan in maart de uitgangspunten door de raad vaststellen. Daarna volgt de beschrijving van de objecten in de zomer. Je zult altijd zien dat er in de tussentijd de meningen over individuele objecten verdeeld zijn. Dat zal ook na de zomer zo blijven. Op dit moment hebben sommige panden geen bescherming via de methode van de bestemmingsplannen. Dat volgt echt pas na de zomer."
De conceptversie wordt maandag van 19.00 uur tot 21.00 uur in het Kerkeböske in Helden gepresenteerd.