Panningen, Netherlands

Geen Draaksteken voor Roy Smeets: “Een draak van een bocht”

Roy Smeets met een foto vanuit het ziekenhuis. foto: Stichting Draaksteken
Een smak met zijn racefiets zorgde ervoor dat Roy Smeets zijn rol van ‘Koning Draaksteken’ niet kan vertolken. De Beeselnaar liep ernstig heupletsel op en moet de shows van het openluchtspektakel daardoor noodgedwongen aan zich voorbij laten gaan.
Youri Buis | 31 juli 2023 14:44 | Aangepast op 31 juli 2023 14:44
Goed mis
“Wat moest lijken op een reeds standaard vrijdagritueel mondt uit in een deceptie, een nachtmerrie”, zo vertelt Roy openhartig op de website van het Draaksteken. In een blogpost legt hij uit hoe het ongeluk is gebeurd. “De één-na-laatste bocht met de fiets naar huis bleek een ‘kwade’, een draak van een bocht”, zo probeert Roy bij het Draaksteken-thema te blijven. “Het laatste stukje natte en daardoor gladde asfalt, overwint het van mijn racefiets. In mijn gedachten al reeds bij dingen die ik nog even moest gaan doen, ging het goed mis”.

Ernstige breuk
Na zijn val werd Roy snel geholpen door aanwezige vrienden en collega’s. Eenmaal thuis werd al gauw duidelijk wat er aan de hand was, want hij kon zijn been bijna niet bewegen. Met een ambulance werd Roy naar het ziekenhuis gebracht, waar een röntgenfoto werd gemaakt. Het resultaat: een ernstige breuk waaraan Roy diezelfde avond nog werd geopereerd. “Daar ging het laatste stukje hoop op een tijdig herstel voor de voorstellingen”.

'Hell of a job'
Na de succesvolle operatie werd Roy verplaatst naar de afdeling voor acute opnames. Nadat hij wakker werd drong langzaam maar zeker de realiteit door. “Het Draaksteken 2023 is voor mij verder weg dan ooit… Nee, onhaalbaar. Een donderslag en een achtbaan van emoties overspoelen me; verdriet, angst, teleurstelling, boosheid, schuld… Het lijken wel de gevoelens van de Koning in een bekend script”, schrijft Roy, die kan rekenen op veel steun. Zeker nadat het nieuws naar buiten kwam dat de rol van Koning Draaksteken er niet meer in zit. “Dan ontploft mijn telefoon helemaal en kan ik niet anders dan iedereen een persoonlijk berichtje sturen. Een hell of a job, nog verdoofd van de medicatie, maar het moest”.

Hartverwarmend
Roy is dankbaar voor de troost en support die hij krijgt. “Het is enorm hartverwarmend hoeveel van jullie op welke manier dan ook hebben gereageerd op deze situatie. Dat is ook de reden dat ik dit stukje dagboek met jullie deel”. Of er meer stukjes gaan volgen, weet hij nog niet. “Maar wat ben ik dankbaar en gezegend met al die mensen die mij persoonlijk, maar ook Stichting Draaksteken en de ‘nieuwe’ koning, een hart onder de riem steken”. Roy sluit zijn stuk af met de Limburgse spreuk: “Geluif in ’t Goeje, want… ‘t Goeje det Besjteit”.

Vervanger
Roy zal worden vervangen door Fred Geraets, die al tot de cast behoorde. Hij vervult de rol van Koning Draaksteken in de zes voorstellingen die vanaf 11 augustus gepland staan. Zijn optreden in zijn nieuwe rol gaf op de eerste repetitie al veel vertrouwen, zo liet de woordvoerder eerder weten. “De meeste aandacht gaat nu uit naar Smeets waarvan heel Beesel hoopt dat hij goed en spoedig herstelt”, aldus het bestuur.

Lees meer over:

Beesel|Koning|Draaksteken|

Meest gelezen

Gasfles blijft openstaan in Panningen

De redactie | 10 sep 2024 08:45

Terugkijken: Nachtcross Kessel

De redactie | 10 sep 2024 17:20

Japanse duizendknoop in Baarlo onder controle

Youri Buis | 10 sep 2024 12:07

Lees ook

Chantal Nijkerken waarnemend burgemeester Beesel

Chantal Nijkerken wordt waarnemend burgemeester van de gemeente Beesel. Gouverneur Roemer heeft haar...

Enquête voor Beeselnaren over nieuwe burgemeester

Inwoners in Beesel kunnen een enquête invullen over de nieuwe burgemeester. Het invullen is bedoeld ...

Onderzoek naar verband tussen wateroverlast Beesel en verhoging dijk duurt langer

Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen de wateroverlast in het centrum van Beesel en ...

Beeselse straat drie keer in korte tijd zonder water

Bewoners van de Bussereindseweg in Beesel zitten sinds maandag voor de derde keer in een half jaar z...

Delegatie Draaksteken naar première ‘Geluif in ’t Goeje’

De documentaire Geluif in ’t Goeje gaat op zaterdag 21 september in première op het Nederlands Film ...

Schilderij van Draaksteken voor Museum Beesel

Het Museum Beesel heeft een schilderij ontvangen van Cocky Rikken. Het is een schildering van de pos...