Panningen, Netherlands

Fietsroute door Beesel op Open Monumentendag

De gemeente Beesel staat zaterdag in het teken van de Open Monumentendag. Het evenement wordt om 10.00 uur officieel geopend door wethouder Marcel Roelofs bij de schutterij aan de Muizenhoekerweg 2. Dit jaar kunnen deelnemers een fietsroute volgen.
De redactie | 12 september 2024 13:38 | Aangepast op 12 september 2024 13:38
Fietsroute langs historische parels
De route, die de hele dag tussen 10.00 en 17.00 uur op eigen gelegenheid gefietst kan worden, biedt een kans om historische monumenten en bezienswaardigheden in de gemeente te ontdekken. Op de dag zelf is bij de schutterij een routekaart verkrijgbaar, en ook op andere locaties zoals het gemeentehuis, de bibliotheek en het VVV-kantoor kunnen geïnteresseerden een kaart bemachtigen.

Wat is te verwachten?
De route voert langs diverse historische locaties, waaronder de thuisbasis van de schutterijbroederschap Sint Georgius & Sint Sebastianus. Fietsers komen ook langs de Sint Gertrudiskerk, gebouwd tussen 1925 en 1930, en het beroemde veerpont Beesel-Kessel, dat al sinds 1391 mensen over de Maas vervoert.

Opgevravingen
Daarnaast biedt de route een bezoek aan de Sint Lambertuskapel waar opgravingen hebben aangetoond dat hier al in de 12e eeuw een kerkje stond. In Leeuwen ligt boerderij De Zang, waarvan de gewelfde kelder, daterend van 450 jaar geleden, te bezichtigen is. De huidige eigenaren delen graag de bijzondere verhalen over dit historische pand.

Route
De route is een ware reis door de tijd, waarbij fietsers ook langs de tankgracht komen, die in 1944 werd aangelegd door Russische en Oekraïense dwangarbeiders. Een ander hoogtepunt is het Grescollege en de Greswarenfabriek, die als laatste getuige van de keramische industrie in deze regio zijn blijven staan.

Koude Oorlog
De dag biedt niet alleen een kijkje in de lokale geschiedenis, maar herinnert ook aan de rol van Beesel tijdens de Koude Oorlog. Bij grensovergang De Witte Stein zijn routes te fietsen die verbinding maken met zowel prehistorische als modernere historische gebeurtenissen. De gratis fietsroute start bij de Schutterij in Beesel (Muizenhoekerweg 2). Routekaarten zijn verkrijgbaar bij de start en op verschillende locaties in de gemeente.

Lees meer over:

Open Monumentendag|

Meest gelezen

Ongebruikte bushalte in Maasbree verwijderd

Youri Buis | 18 sep 2024 16:34

Groen licht voor tiny houses in Egchel

De redactie | 16 sep 2024 18:10

Lees ook

Verbinding met geschiedenis tijdens Open Monumentendag in Beesel

Het programma van de Open Monumentendag in de gemeente Beesel krijgt steeds meer vorm. Op zaterdag 1...