Immaterieel erfgoedVeel bezoekers van de tentoonstelling gaan op zoek naar meer informatie over familieleden. “De geschiedenis, het immaterieel erfgoed, is toch latent aanwezig. Het komt evengoed boven”, zegt Jac Willekens van de Kepèlse initiatiefgroep.
Confronterend
Wie dat kan onderschrijven is Jan Beumers, een van de bezoekers. Voor hem staat een kistje dat eigendom was van zijn overleden oom, met daar omheen oude nieuwsartikelen en een grote foto van militairen. Beumers is verrast en tegelijkertijd emotioneel door wat hij bij de expositie ziet. “Ik wist dat het over Indië ging, maar als je hier die kist ziet staan… dat komt wel dichtbij. Het is best confronterend als je dat zo tegenkomt.”
Concentratiekamp
Frans Rovers maakt net als Jan Willekens onderdeel uit van de Kepèlse initiatiefgroep. Hij vertelt het verhaal van een jonge kapster uit Beringe die per toeval haar latere echtgenoot ontmoette. De betreffende man was beroepsmilitair in het voormalige Nederlands-Indië en de Beringse vrouw kwam in een concentratiekamp terecht. “Haar enige kind, geboren in Nederlands-Indië, is in dat concentratiekamp omgekomen. De mevrouw is 96 jaar oud geworden”, vertelt Rovers.
Gezicht geven
Piet Gommans uit Panningen deed de afgelopen jaren onderzoek. Hij ontdekte dat meer dan honderd jonge mannen uit de voormalige gemeente Helden naar Indonesië zijn uitgezonden. Zij moesten daar de Nederlandse orde bewaken en bewaren. Vanuit de Lazaristen vertrokken veel paters uit Panningen naar Azië. De tentoonstelling in het klooster moest deze paters en jonge mannen een gezicht geven en dat kan rekenen op veel waardering van de bezoekers. “Geweldig wat hij (Piet Gommans, red.) hier boven water heeft gekregen”, zo klinkt het onder meer.
Erbarmelijke omstandigheden
Bij terugkomst werd nauwelijks gesproken over het leed wat de mannen hadden meegemaakt. Er werd onder erbarmelijke omstandigheden gevochten, zo weet ook de bijna 100-jarige veteraan Lod Koopmans. Hij was een van de Heldenaren die in Indië heeft gediend en vertelt over die tijd in de minidocumentaire Op missie voor God en vaderland van Omroep P&M. “Ze moesten alle mannen doodschieten. Die vrouwen gingen tekeer. Maar ja, ze kregen de opdracht om dat te doen, van zo dichtbij. Dat vergeet ik nooit.”
Indonesiëjaar
Vorig jaar was het honderd jaar geleden dat vier Lazaristen uit Panningen naar Indonesië gingen. Voor de overste van het Missiehuis was dit jubileum aanleiding om een Indonesiëjaar uit te roepen. Daarom was er een modeshow met typisch Indonesische klederdracht en er werd gezongen.
Een videoreportage over de expositie
Op missie voor God en vaderland in Panningen is hieronder te zien. De gelijknamige minidocumentaire van Omroep P&M bestaat uit twee delen en is online terug te kijken.
Klik hier voor deel 1
en hier voor deel 2.