Panningen, Netherlands

Dochter maakt boek van moeder over Maasbreese historie af

Jacqueline Mulders.
Een boek met verhalen over het verleden van Maasbree. Schrijfster Nellie Mulders vond dat die er moest komen en dus klom ze in de pen. Toen zij zes jaar geleden kwam te overlijden, besloot haar dochter Jacqueline om het boek ‘Maasbree door de jaren heen’ af te maken.
Youri Buis | 22 juni 2024 14:28 | Aangepast op 22 juni 2024 14:28
“Ze is eigenlijk haar hele leven met dat boek bezig geweest”, vertelt Jacqueline over haar moeder aan tafel bij Studio P&M. Het boek laat zien hoe het Bree van 1240 zich ontwikkeld heeft tot het Maasbree van 2024.

Verantwoord afgemaakt
Het was al vrij snel duidelijk dat Jacqueline het boek na het overlijden van haar moeder zou afmaken. “Een aantal weken voordat zij overleed, vroeg ze of ik het boek af wilde maken. Het grootste deel was al klaar. Het heeft even geduurd, zes jaar is natuurlijk wel een tijdje, maar uiteindelijk had ik het in oktober helemaal af”, aldus Jacqueline, die vervolgens een uitgever moest zien te vinden. “Want beloofd is beloofd.”

Voor Jacqueline was het niet eenvoudig om het werk van haar moeder voort te zetten. Geschiedenis is niet bepaald haar ding en dat leverde de nodige uitdagingen op. “Je weet de weg niet in de archieven, waar je alles kunt vinden. Je moet je goed inlezen. Heel langzaam heeft het vorm gekregen en heb ik het verantwoord af kunnen maken. Dat is belangrijk, want je moet het kunnen aantonen als je iets over een dorp schrijft.”

Dertiende eeuw
Een voormalig roodgekleurd kasteel, de opkomst van de gezondheidszorg, de rol van kerken en het opbouwen van het gemeentehuis. Het zijn slechts vier van de vele onderwerpen die de revue in het boek passeren. “Het beslaat eigenlijk de hele Maasbreese bevolking van de dertiende eeuw tot aan nu. Je kunt echt zien hoe dingen zich ontwikkeld hebben, hoe het leven veranderd is en hoe Maasbree geworden is tot het dorp dat het nu is”, legt Jacquline uit.

Beelden
Oud beeldmateriaal kan natuurlijk niet ontbreken in een geschiedenisboek als deze over Maasbree. Er staan dan ook genoeg foto’s in. Het meeste beeldmateriaal heeft Jacqueline zelf bij elkaar gezocht. In eerste instantie had ze dat werk wat onderschat. “In oktober dacht ik: een peulenschilletje, ik hoef er alleen nog maar de foto’s bij te zetten.”

Dat bleek in de praktijk toch wat ingewikkelder. Gelukkig kreeg ze hulp van een fotograaf uit Beesel, die eerder ook haar moeder had voorzien van foto’s. Veel beelden zijn echter afkomstig van een computer en niet altijd goed genoeg om af te drukken. “Het was wel wat verzamelwerk. Geen peulenschilletje dus!”, lacht Jacqueline.

Boekpresentatie
Het boek ‘Maasbree door de jaren heen’ wordt op 30 juni om 11.00 uur officieel gepresenteerd in het Hoés van Bree. Daar is het boek ook verkrijgbaar. Liefhebbers die zich willen verzekeren van een exemplaar, worden door Jacqueline echter geadviseerd om vooraf een bestelling te plaatsen. “Je weet nooit precies hoeveel boeken je moet drukken, dus de oplage is redelijk beperkt.” Bestellen kan door een e-mail te sturen naar jacqueline.mulders@caiway.nl.

Lees ook

Studio P&M over duurzaamheid: “Er gebeurt veel, maar het is niet zichtbaar”

Het nieuwe platform ‘DuurSamer Peel en Maas’ wil duurzaamheid op de kaart te zetten in de gemeente P...

D'n Hab zet streep door liedjesavond vanwege aantal aanmeldingen

De liedjesavond van CV D'n Hab van dit jaar gaat niet door. Dat laat de carnavalsvereniging uit Maas...

Weekendafsluiting tussen knooppunt Het Vonderen en afrit Maasbree

Rijkswaterstaat voert van vrijdag 30 augustus 21.00 uur tot maandag 2 september 05.00 uur onderhouds...

Indringende geur in Maasbree waarschijnlijk mest

Een indringende geur roken de inwoners van Maasbree dinsdagavond. Vooral in de omgeving van de Dorps...

Code oranje: stormschade in Maasbree

Door de stevige onweersbuien is er zaterdagavond een boom op een woning aan de Kastanjestraat gevall...

In het spoor van de Bospartizanen: ontdekkingstocht door bossen Baarlo

Een ontdekkingstocht door de bossen van Baarlo neemt men mee terug naar het einde van de Tweede Were...