Het Heldense Statnelid Marlou Absil van het CDA sprak vol trots het Heljes dialect: “Voor mij is het Heldens dialect belangrijk. Het is de taal van mijn hart. Daar ben ik mee opgegroeid en daar druk ik me het beste in uit. Daar kan ik mijn gedachten en emoties in kwijt. Ook als ik aan het appen ben. Gewoon hoe ik denk dat ik het moet schrijven,” vertelde ze.
Jaarlijks budget voor het Limburgs
De provincie Limburg investeert in de bevordering van het Limburgs. Jaarlijks wordt er 1,1 miljoen euro uitgetrokken voor initiatieven zoals taalstimulering in de kinderopvang, onderwijsprogramma’s, grote carnavalsevenementen, een bewustwordingscampagne en het Hoes veur ’t Limburgs. Het Limburgs valt op dit moment onder deel twee van het Europees Handvest voor minderheidstalen, wat betekent dat de taal wordt gestimuleerd zonder harde verplichtingen. De overstap naar deel drie zou de regels concreter maken en meer structurele aandacht vragen.
Structurele plek in onderwijs en bestuur
De opwaardering naar deel drie brengt meerdere veranderingen met zich mee. Zo zou het Limburgs een vaste plek krijgen in het onderwijs, met aandacht voor Limburgse geschiedenis en cultuur. Ook zou het mogelijk worden om in gemeenteraden of het provinciehuis naast het Nederlands het dialect te spreken. In november haalde een motie van onder andere de VVD in de gemeenteraad het niet om een deel van een raads- of commissievergadering in het dialect te doen.
Zondag is het de LEI-Daag en zendt Omroep P&M een speciale talkshow uit over het dialect.