Panningen, Netherlands

Derde locatie in beeld voor permanente huisvesting Buurtcollege

Twee scenario’s zijn bestemd voor op het sportpark in Egchel.
De gemeente doet onderzoek naar een derde mogelijke locatie om het Buurtcollege permanent te huisvesten. Het grasveld achter de sporthal wordt aan de lijst met voorkeursscenario’s toegevoegd.
Youri Buis | 28 juni 2024 16:08 | Aangepast op 28 juni 2024 16:08
Wachtlijst
Er wordt al enige tijd gezocht naar een nieuwe locatie voor het Buurtcollege. De verwachting is dat er in 2029 zo’n 500 leerlingen op de school zitten, ook veel leerlingen buiten Peel en Maas. Momenteel heeft de school twee locaties: het voormalige consultatiebureau in Panningen en het voormalig schoolgebouw van De Pas in Helden.

Drie scenario’s
Omdat SV Egchel gaat fuseren met SV Panningen en de wedstrijden gaan worden gespeeld op het Panningse sportpark, was het voornemen om het Buurtcollege op het sportpark in Egchel te huisvesten. Daarvoor waren twee scenario’s uitgezet: bouwen in de zuidoostelijke hoek van het sportpark of parallel aan de Raadhuisstraat. Een derde scenario is daar dus bij gekomen. Die houdt in dat het Buurtcollege een plek krijgt in het bouwproject Panningen-Zuid, op het grasveld achter de sporthal.

Uitruil
Op die plek staat de bouw van woningen gepland. Mocht de voorkeur voor het Buurtcollege naar het nieuwe scenario uitgaan, dan is er uitruil mogelijk. Dat betekent dat de woningbouwplannen kunnen worden verplaatst naar het Egchelse sportpark, terwijl de school dan juist gebouwd kan worden op de plek van de woningbouwplannen. Er moet dan wel wat worden geschoven met het ontwerp, maar aan de oppervlakte verandert niets. “Die kunnen we op iedere locatie kwijt”, aldus wethouder Erik Nijssen.

Veiligheid
Een voordeel van het nieuwe derde scenario kan bijvoorbeeld de verkeersveiligheid zijn. Dat was voor omwonenden een punt van zorgen, zoals zij onlangs uitten in een brief aan het college. In het geval van scenario 3 komt de school aan de overzijde van de Raadhuisstraat te liggen, waardoor leerlingen die weg minder hoeven over te steken. Daarnaast ligt de locatie achter de sporthal dichter bij Het Bouwens. Volgens wethouder Rob Wanten is de brief van omwonenden niet leidend geweest.

Scenariokeuze
De wethouders benadrukken dat het nieuwe scenario nog wordt verkend en moet worden beoordeeld. De omgeving van het sportpark en Het Bouwens is volgens hen op de hoogte gebracht van het nieuwe scenario. Na de zomer wordt de knoop doorgehakt en een definitieve scenariokeuze gemaakt. De wethouders kunnen geen datum noemen, maar verzekeren wel dat het dit kalenderjaar nog moet gebeuren.


Lees ook

Buurtbewoners uiten zorgen over komst schoolgebouw en woningen

In een brief aan het college van de gemeente Peel en Maas uiten buurtbewoners hun zorgen over de pla...

Scholen tevreden over aantal aanmeldingen nieuwe leerlingen

De middelbare scholen in Peel en Maas zijn tevreden over het aantal aanmeldingen voor komend schoolj...

Gemeente Beesel koopt panden aan voor huisvesting Oekraïners

De gemeente Beesel heeft een pand aan de Markt 2 in Beesel aangekocht. Hier worden vanaf het tweede ...

Schrijfactie Amnesty dit jaar in Helden bij Buurtcollege

De Write for Rights schrijfactie Peel en Maas van Amnesty International wordt dit jaar georganiseerd...

Groen licht voor tijdelijke huisvesting Buurtcollege

De gemeenteraad van Peel en Maas gaat akkoord om een tijdelijke huisvesting voor het Buurtcollege Ma...

Tijdelijke huisvesting Buurtcollege op Egchelse voetbalvelden

Het Buurtcollege Maas en Peel krijgt een tijdelijke accommodatie vlakbij Het Bouwens in Panningen. D...