Panningen, Netherlands

De Tuinvlindertelling komt er weer aan

De Atalanta. foto: Kars Veling
De Tuinvlindertelling gaat volgende week van start. De Vlinderstichting organiseert dit initiatief iedere zomer om data te verzamelen over vlinders. Deze data wordt gebruikt om vlinders te kunnen beschermen.
Youri Buis | 27 juli 2024 11:45 | Aangepast op 27 juli 2024 11:45
Minder vlinders
Door mee te doen aan de Tuinvlindertelling ontstaat een beter beeld van de toestand van de natuur in stad en dorp. De noodzaak is hoog, aldus de Vlinderstichting. “Uit onderzoek blijkt dat er steeds minder vlinders zijn. Daar moeten we iets aan doen!”

Zonnige momenten
Van 2 tot en met 4 augustus kan iedereen met een tuin of balkon meetellen. Een kwartier per dag is al voldoende en vooral zonnige momenten zijn geschikt, ongeveer tot het einde van de middag. Noteer alle vlinders die je ziet en geef het daarna door op Tuintelling.nl. De vlinderherkenningskaart kan helpen om de verschillende soorten te herkennen.

Vlindertuin
Vlinders kunnen zich ook extra aangetrokken voelen tot een tuin of balkon. Een handje helpen kan zorgen voor extra vlinders, bijvoorbeeld door te kiezen voor inheemse planten die lang bloeien en veel nectar geven. Met deze in de tuin worden de kleurrijke bezoekers uitgenodigd, overigens net als bijen en zweefvliegen.

Top 5 van 2023
Meer informatie over de Tuinvlindertelling is te vinden op Tuintelling.nl. Vorig jaar was het klein koolwitje de meest getelde vlinder, gevolgd door de atalanta. De citroenvlinder, dagpauwoog en groot koolwitje maakten toen de top vijf compleet.

Lees meer over:

Tuinvlindertelling|Vlinders|

Meest gelezen

In memoriam: Jacques Leenders

De redactie | 14 okt 2024 13:19

Groen licht voor komst Aldi, ondanks verkeerszorgen

De redactie | 15 okt 2024 20:50

Kesselse camping is ontruimd vanwege hoogwater

De redactie | 12 okt 2024 08:47

Lees ook

Peel en Maas en Beesel hebben “leuke vlinders”, maar de telling valt tegen

Tijdens de Tuinvlindertelling werden er landelijk nooit eerder zo weinig vlinders geteld als dit jaa...