Zeven huurwoningen
Op De Leef en Groei Hoeve staan drie huurwoningen voor vaste bewoners, die zich als vrijwilliger inzetten voor de hoeve. Daarnaast zijn en er vier Hart en Ziel-huisjes, waarin mensen tot maximaal zes maanden tijdelijk kunnen wonen. Om in aanmerking te komen, kunnen geïnteresseerden huursubsidie aanvragen. Door te investeren in de hoeve, verdienen bewoners hun geld over meerdere jaren terug. Daarnaast dragen zij actief bij aan de biodiversiteit en de ontwikkeling van De Leef en Groei Hoeve, door intensief samen te werken met de initiatiefnemers en medebewoners.
Gemeenschap
Vooral het samendoen staat hoog in het vaandel bij De Leef en Groei Hoeve, zegt Mariska Harperink. Zij is één van de initiatiefnemers. “Als gemeenschap help je elkaar, ben je er voor elkaar en kun je samen ook alle dingen dragen, die vaak als individueel of als gezin hartstikke lastig zijn. Dat maakt het als gemeenschap mogelijk om wat meer samen te doen,” zo benoemt Mariska een groot deel van het hoofddoel. “Vooral ook om in meer balans met de natuur te gaan leven, vanuit onze visie, dat we eigenlijk samen op deze aarde leven en te delen hebben wat er hier is. Als iedereen met hun eigen kwaliteiten daaraan bijdraagt, dan creëren we samen een heel mooi en goedwerkend systeem waarin we iedereen van de basisbehoeften kunnen voorzien,” vervolgt Mariska.
Crowdlending
Investeren kan op twee manieren. Eén daarvan is meedoen met de crowdlending. Dat is een soort crowdfunding, maar dan specifiek met het oog op sociale impact en duurzaamheid. “Met de crowdlending kun je een certificaat kopen vanaf 250 euro. Dat heeft een looptijd van vijf tot tien jaar met twee procent jaarlijkse rente,” legt Mariska uit. Als de looptijd is verstreken krijgen bewoners hun geld terug, aangezien de hoeve vanaf dat moment kan gaan afbetalen met de huurinkomsten. “De tweede manier om ons te ondersteunen is door mee te doen als impactinvesteerder. Je kunt dan vanaf 200.000 euro meedoen met een looptijd en aflossing naar keuze. Dan kun je ook een hypotheekrecht krijgen op het bedrag dat je inlegt,” zo licht Mariska beide investeringsopties toe.
Biodiversiteit en wonen
Wethouder Rob Wanten van de gemeente Peel en Maas vindt De Leef en Groei Hoeve om meerdere redenen een mooi initiatief. De realisatie ervan juicht hij dan ook toe. “In eerste instantie komen er natuurlijk woningen bij die nodig zijn. Allemaal in het betaalbare segment, heel mooi dat dat daar kan plaatsvinden. Er is een mooi inpassingsplan gemaakt met biodiversiteit en wonen als kernwaarden, dus het gaat er ook nog heel mooi en waardevol uitzien daar,” aldus Wanten, die zijn waardering uitspreekt voor het cultuurhistorische plan dat ook behouden blijft en versterkt wordt. “De kers op de taart is echt dat het plan uitgaat van zorgen naar elkaar. Dat maakt het plan erg mooi,” vervolgt Wanten.
Plannen
In de nabije toekomst wil de hoeve onder meer een ontmoetingsruimte, atelier en ambachtenwerkplaats realiseren. In de tuin en het landschap met een grootte van 1 hectare moet een voedselbos en community-garden komen. Ook luistert De Leef en Groei Hoeve naar input vanuit de gemeenschap. Mariska: “Als mensen denken: ‘dat zou ik graag willen doen’, dan staan we daar zeker voor open.”