Panningen, Netherlands

Studio P&M: Film 'De burgemeestersmoord' groot succes

Hoofdrolspeler Maarten Waals en regieassistent Ad van Seggelen nemen plaats aan tafel bij Pascal om het laaiende succes van hun recent uitgebrachte film ‘De burgemeestersmoord’. Hoewel het een amateurproject was, is de productie zeer professioneel aangepakt. Met als gevolg dat het tot nu toe behaalde succes ver boven de verwachtingen reikt.
Gijs Vermolen | 18 oktober 2024 16:47 | Aangepast op 18 oktober 2024 16:47
Waargebeurd verhaal
Het waargebeurde verhaal gaat over twee Brabantse burgemeesters die tijdens de Duitse bezetting onder andere weigerden namen door te geven van mensen die in Duitsland aan het werk gezet konden worden. Dit meeslepende verhaal over twee burgemeesters en hun omgeving zit bomvol spanning, onmogelijke dilemma’s, verzet, verraad, liefde en verdriet.

Jongensdroom
Waals, die de rol van Burgemeester Wijnen vertolkt, weet dan ook niet helemaal wat hem overkomt. “Het is een jongensdroom die uitkomt en we weten nog niet waar die eindigt”, vertelt hij glunderend. “Het wordt nog steeds groter en groter en elke week wordt het op een nieuwe plek omarmd of gedraaid. Het einde is nog niet in zicht, hoop ik.” Inmiddels draait de film in achttien verschillende bioscopen verdeeld over Limburg en Noord-Brabant.

Verteld en verfilmd
Initiatiefnemer en regieassistent Van Seggelen vond dat het verhaal, dat zeer bekend is in Asten en Someren waar het verhaal zich af speelt, verteld en verfilmd moest worden. “Frans Eijsbouts is die fatale dag aan de dans ontsprongen en heeft zo het hele verhaal na kunnen vertellen, zo is het bekend in onze regio”, tekent Van Seggelen op. “Daarnaast heb ik in het Nationaal Archief het verhaal van de moordenaars kunnen en mogen lezen. Bijvoorbeeld, bij een moord mag dat honderd na de geboortedatum van de dader.” Met deze informatie konden ze aan de slag.

Jeugdig elan
Maar het duo kon het niet alleen. “Het is mooi dat bijna de hele filmcrew, geleid door Daan Blommers, uit jonge mensen bestaat. Ze zijn allemaal enthousiast over dit verhaal en blijven altijd doorgaan”, aldus Waals. “Ze zijn wel jong, maar toch al zeer deskundig voor hun leeftijd. Ze krijgen apparatuur in hun handen en weten precies wat ze er mee willen, ze denken vooruit: ‘ik wil dat het er zo uitziet, het licht moet anders, dit shot moet uit deze hoek.’” Ook Van Seggelen is te spreken over het jeugdig elan. “Neem bijvoorbeeld onze cameravrouw, Iris van der Boomen, zij heeft op één scène na alles met één camera gefilmd. En dan is er nog Alec Schmitz, die de technische crew compleet maakte. Ja, die drie zijn wel de geestelijke ouders van de film.”

Bezoek voor meer informatie of tickets de website van ‘De burgemeestersmoord’ of de desbetreffende bioscopen en bekijk hieronder de volledige uitzending van Studio P&M.


Lees meer over:

de burgemeestersmoord|