Een aantal foto's van de Duitse aanwezigheid op de Heldensedijk, genomen direct na de inval op 10 mei 1940, zijn voor het eerst te zien. Daarnaast worden er foto's getoond van de Duitse bezetting bij de Bosrand.
Noordervaart
Wim Basten is een van de samenstellers van de tentoonstelling. "We willen nog één keer alles laten zien. We hebben veel foto's rondom de mobilisatie, oorlog en bevrijding met wederopbouw."
Vanwege de bijzondere ligging van Meijel, had het dorp het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Meijel lag heel strategisch. Het was niet makkelijk om via de kanalen en de Noordervaart te komen. We dachten dat er niemand binnen zou komen, maar daarom is er in Meijel ook zwaar gevochten."
Hoewel hij jong was tijdens de oorlog, draagt hij nog steeds herinneringen met zich mee van die ingrijpende tijd. "Toen we terugkwamen in Meijel. De kerk was opgeblazen. Dat heeft een grote impact gemaakt."
Korte films
De expositie biedt meer dan alleen foto's. Er zijn ook tal van authentieke objecten uit de oorlogsjaren te bewonderen, wat een tastbare verbinding met het verleden vormt. Deze voorwerpen, samen met de beelden, schetsen een uniek beeld van de zware tijd die Meijel tijdens de oorlog doormaakte.
Naast de foto's en objecten worden er ook korte films vertoond die dieper ingaan op de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog. "Ik denk dat mensen het heel fijn vinden om te zien hoe het toen was. Je ziet het nu weer overal over de hele wereld. Het gebeurt nog iedere dag," besluit Wim Basten.