Panningen, Netherlands

Coöperatie Peel Energie viert jubileum bij Kerkeböske

Feest bij 'Peel Energie', want de coöperatie bestaat tien jaar. Dat werd afgelopen weekend gevierd met een feestelijk programma bij Kerkeböske in Helden. Dat begon op vrijdag, toen directe betrokkenen werden bijgepraat tijdens een bijeenkomst.
Youri Buis | 23 september 2024 16:51 | Aangepast op 23 september 2024 16:51
Trotse momenten
Er zijn in de afgelopen tien jaar verschillende projecten rond duurzame energie opgezet, en dat ging niet altijd even makkelijk. “Geld hadden we niet, dus we moesten zelf investeren. Vrij snel kregen we leden die ook bereid waren om participaties te kopen. Daarmee konden we dingen ondernemen”, legt oud-voorzitter Theo Neessen uit.

Neessen heeft veel trotse momenten beleefd, maar hij is vooral trots dat Peel Energie zich staande heeft gehouden. “We zijn een coöperatie met weinig knowhow van techniek of zo, maar hebben het wel met professionele partijen mogelijk gemaakt om Windpark Egchelse Heide op te richten. Dat is in 2015 begonnen en in 2021 geopend”, aldus de oud-voorzitter.

Ereleden en jubileumboek
Vier hoofdrolspelers van Peel Energie namen deel aan een panelinterview. Daarin passeerden verschillende onderwerpen de revue, zoals energietransitie, warmte en het opwekken, opslaan en verbruiken van energie. Voordat het vrijdagprogramma werd afgesloten met een netwerkborrel en barbecue, werd het feest compleet gemaakt met de benoeming van twee ereleden. Neessen was een van hen.

Daarna nam wethouder John Timmermans het jubileumboek over 10 Jaar Peel Energie in ontvangst. Het boek bevat een overzicht van de energieprojecten uit de afgelopen jaren. Het volgende project laat niet lang meer op zich wachten, aldus Neessen. “Als het goed is krijgen we binnen een week de vergunning voor zonnepark Spiesberg in Grashoek. De provincie en gemeente zijn akkoord, maar het moet allemaal nog netjes worden afgehandeld.”

Elektrisch reizen
Op zaterdag ging het jubileumfeest verder. Er werden presentaties gegeven en er was een markt. Wiebe Wakker was een van de deskundigen. Voor zijn afstudeeropdracht in 2014 wilde hij bewijzen dat je met elektrisch rijden lange reizen kan maken. “Elektrisch rijden doe je op de kermis, zeiden ze toen. Ik dacht dus: ik ga gewoon met mijn elektrische auto naar de andere kant van de wereld om te bewijzen dat het kan”, vertelt Wakker.

Mensen konden hun steentje bijdragen door zich bij Wakker ‘in te pluggen’. Op die manier stelden zij een slaapplek, maaltijd of stroom voor de auto beschikbaar. Liefst 1.800 personen deden dit. “Zo werd ook de route bepaald. Ik bekeek gewoon elke week wat er in de buurt was aangeboden en dan reed ik steeds van stopcontact naar stopcontact.”

Toekomst
Over de toekomst van duurzaamheid is Wakker niet heel optimistisch gestemd. “Er kan heel veel gebeuren door internationale samenwerkingen, maar de invloed van grote coöperaties is gewoon te groot. Dat moet echt worden aangepakt willen we in 2025 energieneutraal zijn”, besluit de ondernemer met een kritische noot.

Lees meer over:

Kerkeboske|Jubileum|Peel Energie|

Lees ook

Line-dancing tijdens vitaliteitsweek in Helden

Een rollatorloop, koersballen en schilderen. In Helden is er deze week volop aandacht voor vitalitei...

Gemeenten Beesel en Brüggen vijf jaar partners: jubileumweekend in Duitsland

De gemeente Beesel en de Duitse buurgemeente Brüggen zijn komende maand vijf jaar lang partners. Dat...

Het Bouwens viert 50-jarig bestaan met aangepast logo

Een bijzonder jaar voor Het Bouwens. De Panningse middelbare school bestaat dit jaar 50 jaar. Dat wo...

Herberg Papilio viert jubileum met open dag en activiteiten

Herberg Papilio in Maasbree bestaat binnenkort elf jaar en dat gaat worden gevierd met een open dag ...

DJ Basje Basman bouwt al 25 jaar feestjes in Kessel

Al 25 jaar zweept DJ Basje Basman de sfeer op bij café De Boesjer in Kessel. Tijdens de kermis in he...

SV Grashoek viert 90-jarig jubileum met feestweekend

Groot feest afgelopen weekend bij SV Grashoek, want de voetbalclub bestaat negentig jaar. Dat werd z...