Panningen, Netherlands

Buurt Platveld luidt noodklok over ontwikkelingen glastuinbouw

De bewoners en familiebedrijven van het gebied Platveld in Meijel maken zich grote zorgen over de gevolgen van de glastuinbouwontwikkelingen in hun buurt. In een gezamenlijke brief aan de gemeente uiten ze hun onvrede over de manier waarop de omgevingsvisie tot stand is gekomen en de impact die de uitbreiding van glastuinbouwbedrijven heeft op de leefbaarheid.
De redactie | 8 maart 2025 12:44 | Aangepast op 8 maart 2025 12:44
Industrieterrein
Volgens de buurtbewoners heeft de aanwijzing van Platveld als glastuinbouwgebied geleid tot het vertrek van veel familiebedrijven en de komst van grote ondernemers die zelf niet in de buurt wonen. Hierdoor, stellen zij, is de sociale cohesie in de wijk sterk afgenomen en begint het gebied steeds meer op een industrieterrein te lijken. “We worden vreemden in onze eigen buurt,” aldus de brief.

Scheve verhouding
De bewoners vinden dat er beperkte inspraakmogelijkheden zijn geweest in het proces van de omgevingsvisie. Slechts een klein aantal inwoners zou benaderd zijn voor een inloopbijeenkomst, terwijl glastuinbouwondernemers en belangenverenigingen volgens de buurt wél persoonlijke gesprekken met de gemeente hebben gevoerd. Dit zorgt volgens hen voor een scheve verhouding in de besluitvorming, waarbij de belangen van de oorspronkelijke bewoners ondergeschikt raken.

Overlast
Naast het verlies van sociale samenhang wijzen de bewoners op diverse overlast die de glastuinbouw met zich meebrengt. Zo is er sprake van geluidsoverlast door nachtelijke schoonmaakwerkzaamheden en de continue werking van koelinstallaties. Ook de assimilatieverlichting, die kassen verlichten maar de hele buurt in een kunstmatige gloed zetten, wordt als storend ervaren.

Daarnaast is er groeiende bezorgdheid over de waterinfrastructuur in het gebied. Door de verharding en bebouwing raken sloten en waterwegen overbelast, wat leidt tot wateroverlast en een toename van stilstaand water. Dit vergroot de overlast door muggen en verhoogt het risico op infectieziekten. Ondanks herhaalde meldingen blijven zowel de gemeente als Waterschap Limburg in gebreke bij het aanpakken van deze problematiek, stellen de bewoners.

Niet ingetrokken
De buurtbewoners uiten ook kritiek op het feit dat oude vergunningen voor glastuinbouw niet worden ingetrokken, zelfs als er jarenlang niets met die vergunningen gebeurt. Dit leidt ertoe dat kassen plotseling alsnog gebouwd kunnen worden, ondanks veranderde omstandigheden en bezwaren vanuit de gemeenschap.

Vol is vol
Met hun brief hopen de buurtbewoners op een serieus gesprek met de gemeente over de toekomst van het Platveld. Ze pleiten voor een omgevingsvisie waarin ook hun belangen worden meegenomen en waarin rekening wordt gehouden met de leefbaarheid en de oorspronkelijke functie van het gebied als open ontginningsgebied. “Vol is immers vol,” besluiten zij hun oproep.

Lees meer over:

Platveld|Glastuinbouw|Meijel|

Lees ook

Derde zondag-lezing in Truijenhof gaat over Indiëstrijder Jeu Lemmen

Heemkundevereniging Medelo organiseert een reeks lezingen waarin nabestaanden van Meijelse Indiëstri...

Peelpush onderuit in laatste thuiswedstrijd

Peelpush heeft de laatste thuiswedstrijd van het seizoen niet in winst kunnen omzetten. De Meijelse ...

Tweede zondag-lezing over Meijelse Indiëstrijder in Truijenhof

In Peel- en Dorpsmuseum Truijenhof is momenteel een expositie over de Meijelse Indiëstrijders te bew...

Peter Peeters over zijn vader als Indië-strijder

In Studio P&M blikt Peter Peeters terug op het leven van zijn vader, een Indië-strijder die na de Tw...

Sint Nicolaas Meijel voorop bij OLS in Heythuysen

Schutterij Sint Nicolaas uit Meijel mag in juli als eerste schutterij, na de winnaar van vorig jaar ...

Boete voor Meijelse huisarts verlaagd door Raad van State

De Raad van State heeft de door de Meijelse huisarts Rob Elens opgelegde boete verlaagd van drieduiz...