‘Mooie verbinding’
De pomp werd vroeger gebruikt door een smid om het vuur op te stoken en zo ijzer te kunnen smeden. De Heldense kunstenaar werd door het museum gevraagd om een collectiestuk uit te kiezen en daar een kunstwerk over te maken. Hij koos voor de blaasbalg, nadat hij geïnspireerd raakte door een nieuwe blaasbalg in het museum. Die wordt gebruikt als beademingsapparaat. “Toen ik een object mocht uitkiezen in het museum om op te reageren, zag ik de hele oude blaasbalg en ook deze nieuwe. Dat vond ik een mooie verbinding tussen oud en nieuw”, licht de kunstenaar toe.
Kleuters
Van Houten maakte twee videowerken en een doek van 25 meter lang. Met het kunstwerk onderzoekt hij verschillende manieren waarop je een blaasbalg kunt ervaren. Voor de muziek van de video kreeg Van Houten hulp van kleuters van KC Natuurtalent uit Helden. De kunstenaar vindt het belangrijk om het perspectief vanuit kinderen mee te nemen.
Wolken opzuigen
“Zij zijn ook de toekomst, dus ik wil weten hoe zij aankijken tegen zo’n historisch object”, aldus Van Houten. Met de kleuters is de Heldenaar het gesprek aangegaan over de blaasbalg, over wat het bijvoorbeeld zou kúnnen zijn. Er kwamen bijzondere definities uit naar voren: ‘Misschien kun je hem gebruiken om wolken op te zuigen’ of ‘Als de maan is gesmolten, kun je hem weer opblazen’. Een componist maakte uiteindelijk aan de hand van de uitspraken een muziekstuk.
Raden
De kleuters moesten ook raden waar de blaasbalg voor bedoeld is. Toen Van Houten het demonstreerde, ging er bij sommigen een lampje branden. “Op een gegeven moment zei een kind: ‘die hebben ze bij de open haard’. Maar voor de rest hadden ze het nog nooit eerder gezien”, observeerde de kunstenaar. Hij hoopt dat het museum ook andere mensen gaat vragen om te kijken hoe zo’n historisch object op een alternatieve manier kan worden tentoongesteld. “Dat lijkt me heel leuk”, besluit Van Houten.