Panningen, Netherlands

Bijeenkomst over veilig buitengebied: “Meld anoniem”

Burgemeester Wilma Delissen tijdens de bijeenkomst.
De werkgroep Veilig Buitengebied Peel en Maas organiseerde maandagavond een bijeenkomst in Helden. In Kerkeböske waren vijftig personen aanwezig.
Youri Buis | 3 september 2024 18:55 | Aangepast op 3 september 2024 18:16
Kijk Niet Weg
Op verschillende manieren draagt de gemeente Peel en Maas bij aan een zo veilig mogelijk buitengebied. Zo is onder meer de campagne ‘Kijk Niet Weg’ in het leven geroepen. “We proberen mensen op alle manieren voor te lichten. Mensen krijgen heel veel te horen van de overheid en dit is daar maar een klein onderdeel van”, vertelt Bart Levels, projectleider Veilig Buitengebied.

Meer instrumenten
“We hebben de laatste jaren een geweldige slag gemaakt”, zegt burgemeester Wilma Delissen over die veiligheid. Ze neemt het sluiten van drugspanden als voorbeeld. “Ik heb veel meer instrumenten gekregen om daarop door te pakken. Toen ik bijna 20 jaar geleden begon als burgemeester, waren die instrumenten er nog niet.”

Melden
Bewoners kregen tijdens de bijeenkomst in Kerkeböske concrete tips om zaken in hun eigen omgeving te herkennen. Vooral het melden van verdachte personen en omstandigheden is belangrijk, werd meer dan eens benadrukt. “Ruik je bijvoorbeeld een geur die heel overheersend is, trek dan aan de bel”, aldus Levels. Dat kan bij de politie, ook als je je privacy wilt beschermen. “Meld anoniem!”

Meld Misdaad Anoniem
Anoniem melden gebeurde nog nooit zo vaak als in de afgelopen acht maanden. Met name een dodelijke explosie in een Rotterdamse woonwijk heeft ervoor gezorgd dat meer mensen dat deden. Zo konden dankzij anonieme tipgevers drugslabs worden ontmanteld in Spijkenisse, Nijmegen en Schalkwijk. Tot en met augustus stuurde Meld Misdaad Anoniem in totaal 306 concrete meldingen naar de politie.

Maasbree en Panningen
Ook in Limburg wordt er bovengemiddeld getipt. In Peel en Maas werd in minstens twee zaken duidelijk welk verschil een anonieme tip kan maken. In juni werd een hennepkwekerij in Maasbree opgerold en langer geleden werd een Panningse supermarkt overvallen. “Destijds zijn er twee verdachten aangehouden dankzij anonieme tips. Wel zijn we afhankelijk van wat de politie met ons deelt”, verklaart Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.

Informatie weglaten
“Bij Meld Misdaad Anoniem staat de anonimiteit van de melder op de eerste plaats. Medewerkers van de politie hebben een eed afgelegd en moeten iets doen met alle informatie die zij krijgen”, legt Janssen uit. “Wij kunnen informatie weglaten uit meldingen, namelijk de informatie die herleidbaar is naar de melder. Op die manier kunnen we de anonimiteit van de melder waarborgen.”

Meest gelezen

Gasfles blijft openstaan in Panningen

De redactie | 10 sep 2024 08:45

Terugkijken: Nachtcross Kessel

De redactie | 10 sep 2024 17:20

Japanse duizendknoop in Baarlo onder controle

Youri Buis | 10 sep 2024 12:07

Lees ook

"Kijk Niet Weg" stand in september op weekmarkt Panningen

De informatiestand van "Kijk Niet Weg!" staat op woensdag 4 september van 10.00 tot 12.00 uur op de ...

Avond met sprekers over veiligheid in het buitengebied

De werkgroep Veilig Buitengebied Peel en Maas organiseert op maandag 2 september een bijeenkomst ove...

Inloopbijeenkomst dijkversterking Baarlo Hout-Blerick verplaatst

De inloopbijeenkomst bij de dijkversterking bij Baarlo en Hout-Blerick is verplaatst. Ook wordt de l...

ACT! Interventieteam in heel Limburg aan de slag

Het ACT! Interventieteam dat nu alleen in Noord-Limburg actief is, wordt uitgebreid naar de hele pro...

Succesvolle campagne met ‘lokbus’ in Peel en Maas

Ergens in de gemeente Peel en Maas stond van 9 tot en met 15 mei een zogeheten lokbus. Deze is bedoe...

Femke van de Plas eerste vertrouwenspersoon voor veilig buitengebied in Limburg

De Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) en Platform Veilig ondernemen Limburg (PCV-Limburg) hebben...