Panningen, Netherlands

Bij iedere reanimatie een burgerhulpverlener ter plaatse in Peel en Maas

In 2022 was er bij iedere noodoproep in Peel en Maas een burgerhulpverlener ter plaatse. Daarmee is Peel en Maas één van de acht Limburgse gemeenten met een opkomstpercentage van 100 procent.
Youri Buis | 9 oktober 2023 11:14 | Aangepast op 9 oktober 2023 11:14
Opkomstpercentage
In de gemeente Beesel was het opkomstpercentage van vrijwilligers in 2022 ruim 85 procent, zo blijkt uit onderzoek van oproepsysteem Hartslag.Nu. In heel Limburg was er bij ruim 91 procent van de noodoproepen een vrijwilliger ter plaatse. Dat is fors meer dan in 2019, toen dat percentage nog op 70 procent lag. Naast Peel en Maas is er ook in de gemeenten Bergen, Leudal, Meerssen, Mook en Middelaar, Roerdalen, Valkenburg aan de Geul en Voerendaal een opkomstpercentage van 100 procent.

Noodoproep
Bij een hartstilstand is het cruciaal om zo snel mogelijk te starten met reanimeren, want de overlevingskans neemt iedere minuut met zo’n 10 procent af. Als er niet gereanimeerd wordt, overlijdt een persoon na 10 minuten. Nadat de meldkamer een melding krijgt, stuurt HartslagNu automatisch een noodoproep naar burgerhulpverleners in de buurt met instructies om het slachtoffer te reanimeren of om een AED op te halen. De vrijwilligers blijven reanimeren tot professionele hulpdiensten het van hen overnemen.

Informatiebijeenkomst
Om inwoners aan te moedigen zich aan te melden als burgerhulpverlener, organiseert de gemeente een gratis informatiebijeenkomst. Tijdens deze anderhalf uur durende bijeenkomst wordt informatie gegeven over onder andere het oproepsysteem HartslagNu, situaties met niet-reanimeren-verklaringen en wetenswaardigheden met betrekking tot reanimatie en het gebruik van AED’s. De bijeenkomst vindt plaats op dinsdag 24 oktober vanaf 19.30 uur in ’t Kerkeböske in Helden. Aanmelden is verplicht.

Meest gelezen

Gasfles blijft openstaan in Panningen

De redactie | 10 sep 2024 08:45

Terugkijken: Nachtcross Kessel

De redactie | 10 sep 2024 17:20

Japanse duizendknoop in Baarlo onder controle

Youri Buis | 10 sep 2024 12:07

Lees ook

Hulpdiensten naar Reuverse supermarkt vanwege reanimatie

De hulpdiensten zijn woensdagochtend gealarmeerd vanwege een medische noodsituatie bij de Lidl in Re...

AED bij Beringe Buiten

Bij de hoofdingang bij Beringe Buiten hangt sinds begin deze maand een automatische externe defibril...