Buitenland
Het biermerk dat wordt gebrouwd bij de Stadsbrouwerij in Weert is fel tegen de accijnsverhoging, zegt bierbrouwer Wesley Janssen. “Als dit ingaat, ben ik bang dat de klanten en gasten allemaal naar het buitenland gaan om bier te halen. Wij zijn straks 80% duurder dan België en 360% duurder dan Duitsland”, vertelt Janssen. De gevolgen kunnen groot zijn voor lokale brouwerijen. “Mensen met een laag en gemiddeld inkomen moeten ook kunnen genieten van een lekker potje bier”.
Petitie
De gemiddelde prijs van een speciaal biertje ligt tussen de 6 en 7 euro. Dat kan dus nog hoger worden, omdat de accijnsverhoging doorberekend moet worden. Om dat tegen te gaan, is er onder meer een petitie gestart. Die is op dit moment ruim 80.000 keer ondertekend en maandag overhandigd aan de Tweede Kamer. “Ik hoop dat ze er iets mee gaan doen en dat het niet doorgaat in januari. Dat zou fijn zijn”, aldus Janssen. De verhoging van de accijns kan zomaar het einde betekenen voor veel lokale brouwerijen. “Je merkt nu al dat veel brouwerijen de deuren gesloten hebben omdat de kosten zo gigantisch omhoog zijn gegaan”.
Eikels, vlaai en skyline
Voor het brouwen maakt het ‘Eikkaterke’ veel gebruik van lokale Limburgse producten. Het speciaal biertje is een knipoog naar Kessel-Eik. Het merk begon met de ‘Waerse Eikel’, waar geroosterde eikels in zitten. Daarna kwam onder meer de ‘Vlaai Away’ met de smaak van Limburgse abrikozenvlaai. Momenteel zijn de brouwers bezig met een speciaal sinterklaasbiertje. “Dat wordt een kruidige trippel met op het etiket de skyline van Kessel-Eik”, zo licht Janssen vast een tipje van de sluier op. Het ‘Eikkaterke’ is populair, merkt de brouwer. “Het bier staat overal, dus dat is leuk. Maar het moet niet duurder worden”, benadrukt Janssen met klem.