Panningen, Netherlands

Bezwaren tegen opnieuw een uitbreiding van varkensbedrijf in Egchel

Naast varkensbedrijf Rutten in Egchel wil nog een bedrijf uitbreiden met dieren. Het gaat om de buurman, Görtz, aan de Rongvenweg 14.
De redactie | 24 juli 2024 12:23 | Aangepast op 24 juli 2024 12:23
De ondernemer wil een stal bijbouwen en hierin 898 kraamzeugen onderbrengen. Daarnaast neemt in een andere stal het aantal vleesvarkens met 458 af. Daarmee komt het totaal aantal dieren op ongeveer 17.000 varkens.

Bezwaren
De aanvraag dateert uit 2020. Inmiddels heeft het ontwerpbesluit zes weken ter inzage gelegen. De actiegroep Big Pig City heeft inmiddels een bezwaar ingediend bij de gemeente. Ook Natuur en Milieufederatie Limburg en Animal Rights NL zijn het niet eens met de plannen.

Volksgezondheid
Erwin Vermeulen van Animal Rights Adviseur vindt dat er geen plaats is voor dit soort bedrijven in Nederland, ongeacht de uitbreiding. "Er zijn via diverse onderzoeken ook duidelijke aanwijzingen dat de volksgezondheid rondom vee-industrie concentraties in het geding is. De gemeentes moeten hier het voorzorgsprincipe hanteren", vindt de dierenrechtenorganisatie. "We vinden dat lokale overheden naast het volgen van regeltjes, vooral ook moeten luisteren naar het geweten, en hier niet aan mee moeten werken."

De gemeente laat weten dat het gaat om een omgevingsvergunning met een uitgebreide procedure. Daarbij neemt het college eerst een ontwerpbesluit en daarop kunnen zienswijzen ingediend worden. Deze zienswijzen worden meegewogen bij het nemen van een definitief besluit.

Frustratie
Buurbedrijf Rutten heeft eerder ook een aanvraag gedaan voor een uitbreiding met 25.000 varkens in Egchel. Dit moet nog worden behandeld in de gemeenteraad. Eerder gaf de provincie Limburg een natuurvergunning af voor de uitbreiding, dit tot frustratie van partijen in de Tweede Kamer en zelfs de toenmalige stikstofminister Van der Wal. De afgegeven vergunning voor de varkensstallen in Egchel kan niet teruggedraaid worden, alleen de gemeenteraad kan er nog een stokje voor steken.

Lees ook

Commissie vraagt om meer informatie voor plannen uitbreiding varkenshouderijbedrijf Egchel

De Commissie voor de milieueffectrapportage adviseert de gemeente Peel en Maas om opnieuw om de mili...

Hoveniersbedrijf uit Maasbree gaat uitbreiden

Hoveniersbedrijf Herman Vaessen uit Maasbree gaat uitbreiden. Er gaat een nieuw pand komen aan de Ka...

Raad buigt zich pas eind van het jaar over uitbreiding Egchelse stallen

De besluitvorming over de uitbreiding van een varkenshouderij met 25.000 varkens in Egchel loopt ver...

Tientallen reacties op uitbreidingsplan Egchels varkensbedrijf

Als het aan zo’n vijftig particulieren en vier milieuorganisaties ligt, mag de uitbreiding van de va...

Nieuwe weg voor uitbreiding bedrijventerrein in Maasbree

Voor de uitbreiding van bedrijventerrein De Schor in Maasbree stelt het college van Peel en Maas voo...

Animal Rights eist intrekken vergunningen Egchelse varkenshouderij

Dierenrechtenorganisatie Animal Rights roept op om de vergunningen voor de varkensstallen in Egchel ...