Lopende procedure
Het terrein waar de asielzoekers zullen worden gehuisvest, wordt door het COA gezien als een ideale locatie. De aanmeldcentra in Budel en Ter Apel zijn overvol en die kunnen met deze opvang in Maasbree wat worden ontlast, aldus Primowees. De mensen die naar Maasbree komen, zitten al in de procedure en hebben een grote kans op een status. Volgens de fractievoorzitter gaat het om ruim 80 procent. Tot voorkort waren er op hetzelfde terrein arbeidsmigranten gehuisvest, wat tot onvrede leidde onder buurtbewoners. Primowees heeft echter nooit signalen opgevangen dat mensen er last van hebben gehad. “Ik heb er helemaal niets over gehoord eerlijk gezegd.”
Kleinschalig
Onlangs was COA-directeur Roger Pellemans te gast in het P&M-programma ‘De wereld van…’, waarin hij uitgebreid inging op vragen van het publiek. Pellemans gaf toen aan dat het de verstandigste beslissing is om asielzoekers kleinschalig op te vangen. Toch is er met de noodopvang in Maasbree voor het tegenovergestelde gekozen, hoewel ook Primowees voorstander is van kleinschalige opvang. PvdA/GroenLinks diende in december een motie in om dat te realiseren in combinatie met flexwoningen en huisvesting van jongeren, maar die motie werd verworpen. “Men heeft er dus niet voor gekozen, maar ik ben vóór. In het dorp, waarin ze zichtbaar zijn, waar ze boodschappen doen en waar je een praatje kunt maken. Dat schept nabijheid”, zegt de fractievoorzitter.
Geen reëel beeld
Omdat er onder diezelfde buurtbewoners nu opnieuw zorgen en vragen zijn, werd er woensdagavond een informatiebijeenkomst georganiseerd door de gemeente, het COA en KaFra Housing. Vooral veiligheid was een terugkomend thema.
Buurtbewoners voelen zich overvallen. Primowees heeft niet de indruk dat de zorgen bij hen zijn weggenomen tijdens de bijeenkomst. “Of die mensen een reëel beeld hebben van wat er gaat komen? Ik denk eerlijk gezegd van niet. Ik denk dat de angst voor het onbekende het grootst is.” Binnenkort zal de informatiebijeenkomst een vervolg krijgen om opnieuw met buurtbewoners in gesprek te gaan.
Jongeren van hier
Zorgen zijn er ook over overlast die mogelijk ontstaat door de komst van de ruim 300 asielzoekers. Daar is Primowees niet bang voor, zo maakt ze op kenmerkende toon duidelijk. “Hoor eens”, begint ze. “Rondom carnaval is er in Maasbree een toezichthouder bij het Mafcentrum in elkaar geslagen. Niet door asielzoekers, hoor. En als het kermis is, gaan ook groepen jongeren op elkaar los. Dat zijn geen asielzoekers, maar gewoon jongeren van hier.” Zelf heeft de fractievoorzitter geen invloed op wie er komt. “Dat is maar goed ook. We gaan niet selecteren.”