Infiltreren
Het hemelwater dat op de straten en stoepen valt, komt in het hemelwaterriool terecht en zakt langzaam in de bodem. Dit wordt infiltreren genoemd. Droogte wordt hierdoor tegengegaan en voorkomt overlast aan de riolering. Voor het vervangen van de riolering moeten de straten opengebroken worden.
Betere wereld
Terwijl het ironisch genoeg flink regent buiten, vertelt Peeters waarom hij het belangrijk vindt om serieus na te denken over het afkoppelen. “Mijn hele tuin loopt vol water. Daar heb ik niet zoveel zin in. Er moet wel een afwatering zijn richting de straat, want anders wordt het wel een probleem denk ik”, aldus Peeters, die graag een stapje extra zet. “Een beetje meedenken voor een betere wereld is denk ik wel een hele goede overweging."
Planning
Hans heeft nooit eerder overwogen om af te koppelen. Vooral de kosten die het met zich meebrengt, speelt voor hem een grote rol. “Uiteindelijk moet het zich wel lonen. Dat is ook wel een van de dingen die in mijn achterhoofd zitten. Het moet een functie hebben en het moet geen overlast gaan veroorzaken”, zegt Peeters. Hij heeft de deskundigen vooral bevraagd over de planning. “Wanneer we aan de beurt zijn, hoe het project gaat verlopen, wat we ervoor terugkrijgen in de straat...”, zo somt de buurtbewoner op. Het stemt Peeters ook tevreden dat hij na het afkoppelen nog een boompje in zijn tuin kan plaatsen.
Subsidie
Carin Jacobs is coach bij Waterklaar. Zij nam de buurtbewoners mee langs het proces en de mogelijkheden. Wie geïnteresseerd is in het afkoppelen, kan een aanvraag indienen via waterklaar.nl of op de website van de gemeente. “Een adviseur komt bij de bewoner thuis om te kijken of en hoe dat zou kunnen. De adviseur geeft advies en maakt er een rapport van, zodat de bewoner daar zelf mee aan de slag kan en daar ook nog een subsidie voor kan krijgen”, legt Jacobs uit.
Samen doen
De Waterklaar-bus was aanwezig om het project extra aandacht te geven. Ook wethouder Tijs van Lierop was erbij. Hij overhandigde een gratis koppelsteen aan één van de Maasbreese inwoners. De wethouder benadrukt het belang van afkoppelen. “Ik denk dat het belangrijk is dat we het samen doen. Voor het milieu waar we allemaal in leven, maar anderzijds ook gewoon om de overlast aan de riolering te voorkomen.” Van Lierop vraagt iedereen om in het afkoppelen mee te gaan. Zelf is hij ook al afgekoppeld van het regenwater, zegt hij. “In mijn omgeving hebben we al een apart regenwaterriool, dus dat is allemaal gereed.”