CDA raadslid Roel Boots stemde met zijn partij voor het voorstel om de molen te verplaatsen naar de Schijfweg-Noord. Voor hem is het een win-win situatie. "We hebben heel veel gesprekken gevoerd. Uiteindelijk merkten wij dat woningbouw voor veruit de meeste inwoners hoger op de lat stond dan de molen op de huidige locatie. We zijn vóór de molen, maar die moet wel goed kunnen draaien en hand in hand gaan met woningbouw."
Overtuiging
D66 was niet overtuigd van de plannen en ook de VVD bleef kritisch. De partij kwam met een voorstel om de molen te behouden én woningbouw mogelijk te maken. "Met maatregelen om de windgang te compenseren, kan er gebouwd worden rondom de huidige locatie. Wij hebben het nagevraagd bij een advocatenbureau en de belangenvereniging van de molens in Nederland. Zij gaven aan dat het zou moeten kunnen." Toch denkt wethouder Wanten daar anders over. "Die twee zaken staan haaks op elkaar. Daar moest de raad een besluit over nemen."
Molenbiotoop
De fractie van Lokaal Peel en Maas was verdeeld. Het risico bestaat namelijk dat de molenbiotoop ook op de nieuwe plek een belemmering gaat vormen. Bijvoorbeeld als aardappelverwerker Bex uit wil breiden. "Ik ben niet overtuigd dat de beoogde nieuwe plek de juiste plek is voor de molen", zegt Lincy Bruynen. "Ik ben niet tegen woningbouw, maar ik wil niet dat het probleem verplaatst wordt naar een nieuwe locatie." Ondanks toezeggingen van de wethouder dat Bex uit kan breiden, zoals die nu zijn, was het raadslid niet overtuigd. "We willen ons hard maken dat die plannen overeind blijven", aldus wethouder Wanten.
Status
Of de status van Rijksmonument blijft, is de vraag. Daar geeft de rijksdienst nog geen uitsluitsel over. Ook is het nog niet duidelijk wanneer de molen verplaatst wordt. Daar worden nu de procedures voor in gang gezet.