De partijen dienden tijdens de begrotingsvergadering donderdag een motie in om de verhoging niet door te laten voeren. Ze vonden die stijging onnodig om meer geld in de reservepot te kunnen stoppen. Maar de Beeselse Lijst en het CDA gingen daar niet in mee.
Hogere woonlasten
Het college stelde in de begrotingsplannen voor om de OZB met 7 procent te verhogen. Dat komt voor de inwoners neer op een stijging van 38,10 euro per jaar. Er moet volgend jaar niet alleen meer voor OZB betaald worden, maar ook de afvalstoffenheffing en rioolheffing gaan omhoog. De woonlasten per huishouden stijgen met een kleine 9 euro per maand.
Achter de rug om
"We hebben moeite ermee dat inwoners worden opgezadeld met de verhoging van 7 procent", zegt VLP-fractievoorzitter Gé Derks. "Tekorten achter de rug van de inwoners wegpoetsen kan niet." Ook Samen Verder vindt het plan 'onnodig en onacceptabel'. "We laten inwoners niet dokken voor extra spaargeld dat het college wil hebben", vindt raadslid Rian Janssen. De bedoeling is namelijk dat er 350.000 euro van de opbrengst wordt gestort naar de reservepot.
Bestuurlijke verantwoordelijkheid
Het CDA snapt dat de verhoging onvermijdelijk is om het voorzieningenniveau te kunnen behouden, maar had liever gezien dat de verhoging geleidelijker ging. "We moeten onze bestuurlijke verantwoordelijkheid nemen om het financieel zaken op orde te krijgen. We kunnen de verhoging toelichten aan de inwoners", legt fractievoorzitter Lou Cremers uit.
Gezonde manier
De Beeselse Lijst leek lang op de hand van de indieners te zijn, maar vindt het van belang om de volgende raad op een gezonde manier op weg te helpen. "We moeten niet een basis hebben met weer een herstelplan, omdat wij een te lage verhoging doen", licht fractievoorzitter Patrick Jacobs toe.
De VLP riep de Beeselse Lijst om zich te beraden. "We verbazen ons over het standpunt. Van instemmen naar na een half uur toch weer tegen. Heel vreemd vinden we dat."