Dat heeft LLTB-bestuurder Theo Coumans gezegd tegen
L1.
Twee vaccinaties
Een onderzoeker van de Universiteit Wageningen adviseert boeren om hun schapen, geiten en koeien twee keer te vaccineren tegen blauwtong, maar een tweede keer vaccineren blijkt lastig. Voor een betere bescherming zou de tweede prik vier tot vijf weken na de eerste prik gegeven moeten worden. Couman vreest echter dat dieren die al besmet zijn maar nog geen symptomen hebben, juist zieker kunnen worden door de tweede prik.
Ondanks de uitdagingen benadrukt Coumans dat vaccinatie of natuurlijke weerstand door een infectie de enige manieren zijn om blauwtong goed te bestrijden. Dit jaar kwam de vaccinatie pas in april op gang. Volgens de LLTB-bestuurder moet dit in de toekomst eerder gebeuren.
Knutten
In Limburg zijn al meer dan 300 gevallen van blauwtong gemeld, vooral bij schapen. Vee-eigenaren zijn verplicht om blauwtong te melden, al is het virus niet gevaarlijk voor mensen. Blauwtong wordt vooral verspreid door knutten, kleine steekvliegjes. Deze verdwijnen in de winter, waardoor besmette dieren kunnen herstellen. Coumans hoopt dat de situatie volgend jaar beter zal zijn.
Vergoeding
Ondertussen willen schapenhouders een vergoeding voor de kosten van vaccins tegen het blauwtongvirus. Zij hebben landbouwminister Femke Wiersma verzocht om gebruik te maken van Europese steunregelingen, aldus LTO Nederland. De landbouworganisatie geeft aan dat de minister momenteel onderzoek laat uitvoeren naar de financiële impact van het virus op schapenhouders.
De kosten per overleden schaap worden geschat op 120 tot 150 euro, exclusief de kosten voor het ruimen van de kadavers. Het vaccineren van een schaap kost 5 tot 10 euro.