Wetenschappelijk onderzoek
Het werkbezoek begint met een uitleg over het programma. Als onduidelijk is welke zorg bij een bepaalde aandoening, situatie of patiënt het beste is, dan wordt hier wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. De onderzoeksresultaten die beschrijven welke zorg bewezen effectief is, worden gedeeld met alle ziekenhuizen. Ook worden ze in de praktijk toegepast en gemonitord.
Rondleiding
Aansluitend krijgt koningin Máxima een rondleiding door het VieCuri met enkele praktijkvoorbeelden. Zo spreekt zij met een cardioloog en radioloog over een methode waarbij de meerwaarde van een CT-scan bij pijn op de borst wordt onderzocht. Ook krijgt ze uitleg over het concept van reactiverend verplegen. Deze methode is gericht op het nabootsen van de thuissituatie van patiënten, waardoor oudere en/of kwetsbare patiënten eerder en vaker terug naar huis kunnen.
Tot slot gaat koningin Máxima in gesprek met een KNO-arts en een dermatoloog. Zij laten onder andere zien hoe ‘spiegelinformatie’ helpt bij de invoering ervan in de praktijk. Een spiegelformatie is een vergelijk van hoe ieder ziekenhuis de bewezen effectieve zorg toepast.
Brede groep ambassadeurs
VieCuri is blij en vereerd met het aanstaande bezoek van de koningin. “Het bezoek is een compliment voor al onze medewerkers. We zijn ontzettend trots dat anderen ons als voorbeeld zien,” zegt bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten. Nicole Kessels, programmaregisseur ZE&GG binnen VieCuri, legt uit wat hun aanpak zo bijzonder maakt. “We hebben het programma vanaf de start heel strak aangepakt. Daardoor hebben we nu een brede groep ambassadeurs die allemaal het belang ervan inzien.”