Panningen, Netherlands

Kinderopvangcentra staken niet: 'Staan er niet achter'

Kinderdagopvangcentra in de gemeenten Peel en Maas en Beesel doen niet mee aan de landelijke staking. Wel leggen pedagogisch medewerkers van Hoera Baarlo hun taken neer. Er is geen dagprogramma maar wel een kinderfeest.
Deborah Parren | 8 juli 2021 14:03 | Aangepast op 8 juli 2021 14:03
In de kinderopvang is donderdag een landelijke staking om aandacht te vragen voor de hoge werkdruk. Volgens de vakbond wordt daar in de nieuwe cao te weinig aan gedaan.

Verbaasd

Kindercentrum 't Rovertje met 3 opvanglocaties in de gemeente Beesel staat niet achter de stakingsacties van de FNV. "We zijn verbaasd over waar de FNV mee bezig is", reageert directeur Katinka Felten. "De ouders zaten in de problemen door de coronatijd. Maar medewerkers hoefden niet te werken en kregen doorbetaald. Ze zijn hartstikke coulant geweest."

Regeldruk

Overigens erkent Felten bij medewerkers van de kinderdagopvangen dat er een hoge werkdruk is. "De regeldruk door toenemende wetgeving en kwaliteitsmaatregelen is enorm. Dat frustreert. De actie moet inzetten om de overdreven regeltjes omlaag te krijgen. Dat geeft rust."

Ludieke acties

Rudie Peeters, directeur van Hoera Kindercentra, vindt het terecht dat de noodklok wordt geluid. "Bij ons staakt niemand, maar er zijn wel ludieke acties om er aandacht aan te geven. Het is een vriendelijke manier, want ouders en kinderen lijden hier niet onder. En staken leidt tot andere problemen voor ouders en dus weer meer werkdruk. Ouders gaan hun werkdag ruilen en dan komen de kinderen een dag later."

Flexibiliteit

Volgens hem heeft de werkdruk met het financiële stelsel te maken "Ouders willen per uur afrekenen. Daar moet het personeel in meegaan. Daardoor hebben we meer flexcontracten en vragen we meer flexibiliteit. Vaak weten ouders niet wanneer hun kind komt. Medewerkers weten daardoor niet wanneer ze moeten werken. Het is een vicieuze cirkel."

Duidelijkheid

De Hoera-directeur is van mening dat er een basisvoorziening geregeld moet worden. "Dat medewerkers zo'n 3 keer in de week vast op de groep staan. Dan is er duidelijkheid bij medewerkers. Als het rustig is, is er ruimte om meer te observeren of administratie te doen."

Kantoorpersoneel

Overigens vindt Peeters het belangrijk om te vermelden dat niet alleen de werkdruk bij de pedagogisch medewerkers hoog is, maar ook bij kantoorpersoneel en leidinggevenden. "Zij worden nooit genoemd in stakingen. Maar ook zij hebben een coronajaar achter de rug en 24/7 aangestaan. Terwijl opvangmedewerkers maanden thuis hebben gezeten en toch hun salaris hebben gekregen."

In de nieuwe cao, die 1 juli in is gegaan, is een salarisverhoging van 3 procent opgenomen. Maar dat lost volgens Brancheorganisatie Kinderopvang en Peeters niet het probleem van de hoge werkdruk op.

Meest gelezen

In memoriam: Jacques Leenders

De redactie | 14 okt 2024 13:19

Groen licht voor komst Aldi, ondanks verkeerszorgen

De redactie | 15 okt 2024 20:50

Kesselse camping is ontruimd vanwege hoogwater

De redactie | 12 okt 2024 08:47

Lees ook

Stijging aantal leerlingen speciaal onderwijs

In Peel en Maas is er een aanzienlijke stijging van het aantal leerlingen dat onderwijs volgt op een...

Vanavond: De Wereld van... Arno Smets

Wat is de toekomst van zonne-energie? En waarom wordt het recyclen van zonnepanelen steeds belangrij...

Ruim 900 inwoners van Peel en Maas leven in armoede

In 2023 leefden twee procent van de inwoners in de gemeente Peel en Maas in armoede. Dat komt neer o...

Bewoners Koningslust willen oplossing verkeerssituatie

Vier families aan De Remer in Koningslust roepen de gemeente Peel en Maas op om de verkeerssituatie ...

Twee genomineerden uit Peel en Maas voor Limburgse Popprijs

Nikki Selen uit Kessel en Anne Grubben uit Baarlo zijn genomineerd voor een Limburgse Popprijs in de...

Terugkijken: Boetegewoeën in Reuver

In het programma 'Boetegewoeën' gaat Nic Kortenoeven op zoek naar mooie verhalen van buitengewoon, b...