Panningen, Netherlands

Huisarts in Panningen brengt eerste boeken uit

Nic Magis.
Nic Magis, in het dagelijks leven werkzaam als huisarts in het Pantaleon in Panningen, heeft zijn debuut gemaakt als schrijver. Deze maand bracht hij zijn tweeluik ‘Beloftes van gisteren – Zaailied & Oogstfeest’ uit. Magis vertelt erover in Studio P&M.
Youri Buis | 18 oktober 2024 16:53 | Aangepast op 18 oktober 2024 16:53
Droom waarmaken
Enkele jaren geleden was het nog een droom voor Nic Magis, een eigen roman schrijven. Tijdens de coronaperiode is hij die droom gaan waarmaken. Nadat hij in die periode zijn eerste boek voltooide, werkte hij meteen verder aan een tweede deel. Op 5 oktober werden ze gelanceerd als fictief tweeluik, met als titel ‘Beloftes van gisteren – Zaailied & Oogstfeest’.

Twee delen
De fantasy-boeken spelen zich af in een alternatief middeleeuws Nederland waar ‘het bovennatuurlijke’ heerst, legt Magis uit. “Onze geschiedenis heeft een heel andere koers gevaren door de dealtjes die mensen met dat bovennatuurlijke sluiten.”

Hij schreef zijn boeken eigenlijk als één doorlopend verhaal, maar vanwege de lengte besloot hij het op te splitsen in twee delen: ‘Zaailied’ en ‘Oogstfeest’. In het eerste deel worden het begin van de verschillende legendes en de bovennatuurlijke beloftes geïntroduceerd. Het tweede deel draait om de oogst. “Dan zie je pas welke consequenties dingen hebben die door de tijd heen gebeuren.”

Mysterieus
Oorspronkelijk was het verhaal bedoeld als kinderboek, geïnspireerd door zijn neefje met een spraakgebrek. Met het boek wilde hij zijn neefje een hart onder de riem steken. Tijdens het schrijven ontdekte Magis dat het verhaal meer in zich had. “In het tempo waarin zo’n verhaal gaat, zijn mijn kinderen op het moment dat ze de papieren in handen krijgen al lang dat niveau ontgroeid. Toen dacht ik: ik ga er gewoon echt een volwassen verhaal van maken. ‘Game Of Thrones’ van de lage landen, dat idee”, vertelt de schrijver annex huisarts.

Niet alleen het verhaal, maar ook de vormgeving van de boeken is mysterieus te noemen. Op de kaft staat een grote blauwe vos afgebeeld. Hoewel Magis nog niet veel wil prijsgeven over dit personage, speelt het wel een terugkerende rol in het verhaal. “Het leek me ook het meest geschikte personage om lezers binnen te halen en nieuwsgierig te maken”, zegt hij daarover.

Carnaval
De schrijver benadrukt dat hij heeft geprobeerd het verhaal zo authentiek mogelijk te maken, ondanks dat het om fictie gaat. Hij is trots dat de boeken na acht jaar daadwerkelijk voor hem liggen. “Het begon allemaal tijdens carnaval, met een ontmoeting tussen Vincent van Gogh en een piraat”, omschrijft Magis cryptisch. “Ik was Van Gogh en een vriend was verkleed als piraat”, verklaart hij vervolgens. “We raakten aan de praat en vertelde hem over het idee om een kinderboek te schrijven.”

Vriendschap
Na een avondje sparren, verloor Magis zijn vriend uit het oog. Een paar jaar later kwamen ze elkaar weer tegen, notabene in hetzelfde café. “Het was alsof hij naar de wc was geweest en terugkwam: meteen haakte hij in op ons eerste gesprek. Er is een bijzondere vriendschap uit voortgekomen.” Deze vriendschap bleek tevens een waardevolle samenwerking. Iedere maand bespraken ze samen de hoofdstukken van het boek.

Het eindresultaat is te koop bij alle grote en online boekhandels. Magis verwacht niet dat dit zijn laatste verhaal als schrijver is. “Er komt nog veel meer aan.”

Meest gelezen

Heldenaar bouwt eigen tiny house bij Tiny Kepegchel

De redactie | 20 nov 2024 15:06

Eigenaren melkveebedrijf Grashoek stoppen ermee

Youri Buis | 22 nov 2024 10:07

Paul Smets heerser van het Brookhazeriehk

De redactie | 17 nov 2024 20:21

Lees ook

Expositie 60 jaar schrijverschap Ton van Reen

Ton van Reen is al zestig jaar actief als schrijver. Bibliotheek Maas en Peel en Heemkundevereniging...

Studio P&M over duurzaamheid: “Er gebeurt veel, maar het is niet zichtbaar”

Het nieuwe platform ‘DuurSamer Peel en Maas’ wil duurzaamheid op de kaart te zetten in de gemeente P...

Boekentaxatie in bibliotheek Maasbree: “Het meeste is niks, hoor”

Taxateur Arie Molendijk had het er druk mee. Er waren vrijdagmiddag heel wat mensen die benieuwd war...

Oude boeken en kaarten getaxeerd in bibliotheek Maasbree

Wie thuis nog oude boeken, foto’s of kaarten heeft liggen, kon vrijdag terecht in de bibliotheek in ...

Dochter maakt boek van moeder over Maasbreese historie af

Een boek met verhalen over het verleden van Maasbree. Schrijfster Nellie Mulders vond dat die er moe...

Geen nominaties en publieksprijs bij uitreiking Cultuurprijs Peel en Maas

De organisatie van de Cultuurprijs Peel en Maas maakt geen nominaties meer bekend voor de prijs. Ook...