Nog niet zo gek lang geleden zaten Delissen en Van Kemenade gezamenlijk aan de talkshowtafel om te praten over het coronavirus en alles wat daarmee te maken heeft. Dat tijdperk lijkt (voorlopig) voorbij, maar nu zijn er andere dingen om te bespreken. Delissen staat voor haar laatste jaargang als burgemeester van Peel en Maas, terwijl Van Kemenade zijn huisartsenpraktijk in Panningen overdraagt.
Langstzittende burgemeester
Spijt van de beslissing om te stoppen als burgemeester en voorzitter van de gemeenteraad heeft Delissen niet. “Op 1 oktober 2010 was ik nog burgemeester van de gemeente Grave. Al die jaren ga je eens even op een rijtje zetten. Volgend jaar ga ik mijn vijftiende jaar in als burgemeester van Peel en Maas, mijn derde jaar van mijn derde ambtsperiode. Dan vind ik het ook wel weer tijd voor vernieuwing en verjonging”, aldus Delissen, die met haar staat van dienst de langstzittende burgemeester van Limburg is. “Ik weet niet of dat positief of negatief is, maar ik heb altijd alles wat ik in me had, erin gelegd.”
Relativeren
Terugkijkend op het afgelopen jaar, zijn Delissen een aantal specifieke momenten bijgebleven. Zo benoemt ze de onrust in de wereld, zoals oorlogen en natuurgeweld. Ze noemt ook de opvang van vluchtelingen, het huisvesten van statushouders en het kortere lontje dat ze in de lokale samenleving ziet. Ook gaat ze in op het overlijden van wethouder Anget Mestrom, die een zwaar ziekteproces doormaakte nadat kanker bij haar was vastgesteld. “De laatste maanden waren voor haar echt een hel”, zegt burgemeester Delissen daarover. “Hoe is het mogelijk dat iemand zo’n kracht heeft om tot het laatste moment nog alles te volgen en zo helder te blijven? Je gaat heel erg relativeren.”
Boodschappen doen
Delissen weet dat je als burgemeester altijd áán moet staan. Dat ze straks wat meer rust heeft, vind ze een prettige gedachte. Wel beseft ze dat inwoners haar altijd zullen zien als burgemeester, al is publiekelijk dineren of winkelen in de loop der jaren steeds normaler geworden. “Ik kan ook gewoon in mijn spijkerbroek boodschappen doen. In het begin stellen mensen je allemaal vragen en willen ze van alles weten, maar nu kan ik boodschappen doen zonder dat mensen met ingewikkelde vragen komen.”
Helpen
Voor Van Kemenade is boodschappen doen nooit een grote hobby geweest. Mensen helpen is dat wel. Hij is zo’n 40 jaar huisarts, maar heeft ook ervaring als bestuurder. Zo richtte hij in 2021 ‘Health Care for Internationals Limburg’ op. Natuurlijk, er moet geld worden verdiend, maar het helpen van mensen heeft bij Van Kemenade altijd voorop gestaan. “Het is het mooiste vak ter wereld, dat je de mensen op een hele persoonlijke manier direct kunt helpen. Besturen is ook leuk, maar dan duurt het vaak langer voordat je iets kunt bereiken”, legt de huisarts uit.
Zeer bekwaam
De Heldense huisarts wordt vanaf 1 januari opgevolgd door Barry Peute, geen huisarts maar een zogeheten physician assistant: een verpleegkundige die omtrent een bepaald aantal klachten een spreekuur kan houden. Niet op het niveau van een huisarts, maar wel in samenwerking met een huisarts. “We hebben Barry als praktijkhouder, als een soort overgangsperiode naar de komst van een nieuwe, vrouwelijke huisarts. Dan is het team weer compleet”, vertelt Van Kemenade. Dat zijn opvolger geen arts is, baart hem geen zorgen. Patiënten die Peute hebben ontmoet ook niet, stelt hij. “Het is een buitengewoon aardige man die zeer bekwaam is.”
Druk
Voor Van Kemenade was er een duidelijke reden om te stoppen met zijn praktijk. “De verantwoordelijk die je als ouderwetse huisarts 24/7 wel voelt, hoort er gewoon bij. Als dat door de druk die meer en meer op de huisartsen gaat rusten, niet meer zo goed kan, kun je je vak naar mijn mening ook niet meer goed uitoefenen”, aldus de Heldense arts. Helemáál stoppen doet hij niet, want hij blijft nog een jaar actief voor het hart- en vaatcentrum en zijn ‘Health Care for Internationals Limburg’. Verder besteedt hij zijn vrije tijd graag aan een potje golfen of een wandeling door het bos met zijn hond.