Lekker op een feestje, bij een kopje koffie of thee of zelfs af en toe als ontbijt!
Ingrediënten en benodigdheden:
- 100 gram zacht fruit, zoals blauwe bessen, aardbeien of bramen bijvoorbeeld. Het mag ook zacht fruit uit de diepvries zijn (zonder toegevoegd suiker!)
- 50 gram kersen (vers of uit de diepvries)
- ½ appel
- 2 theelepels kaneel
- 30 gram havermout
- 30 gram amandelmeel
- 5 eetlepels gesmolten kokosolie
- 2 eetlepels honing of agavesiroop.
- 1 bakvorm 20 cm doorsnee
Bereiding:
· Stap 1:
Verwarm de oven voor op 170 °C.
Rasp de appel en meng deze samen met het zacht fruit en 1 theelepel kaneel in een kom. Laat dit even staan.
Gebruik je alleen appel? Snij dan kleine stukjes van de appel en meng met de kaneel.
· Stap 2:
Neem een andere kom en meng daarin de havermout, het amandelmeel, de gesmolten kokosolie, 2 eetlepels honing en 1 theelepel kaneel. Voeg eventueel een snufje zout toe. Meng dit net zo lang totdat er een plakkerig, kruimelig deeg ontstaat.
· Stap 3:
Neem een gesloten bakvorm die niet kan lekken. Verdeel het fruit over de bodem en strooi het deeg eroverheen. Verdeel dit gelijkmatig. Bak de crumble ongeveer 30 minuten in de oven totdat de bovenkant mooi goudgeel begint te worden.
Laat het even afkoelen zodat je het lauwwarm kunt uitserveren.
Lekker bakkie koffie:
De ideale watertemperatuur is tussen de 92 en 96 °C. Dus als je water kookt, laat dit dan even afkoelen. Kokend water verbrandt de koffie. En dan... 5 keer schenken!
1. Neem een filter en spoel deze schoon met water. Hierdoor is je koffiekopje meteen voorverwarmd. Gooi het water daarna uiteraard weg.
2. Leg het filterzakje erin en giet hier ook eerst wat water overheen.
3. Voeg de koffie toe en schenk hier overheen een klein beetje water zodat er voldoende zuurstof bij kan komen om te "bloemen". Er kunnen wat luchtbelletjes te zien zijn.
4. Wanneer het water doorgelopen is schenk je weer wat water over de koffie heen, doe dit in een cirkeltje zodat je alle koffie raakt.
5. Herhaal stap 4 nog een keer zodat je koffiekopje goed gevuld is.