Techniek doorgeven
Ook gouverneur Emile Roemer was aanwezig bij HMT, dat staat voor Historische Motoren en Tractoren. “We hebben heel veel belangrijke dingen, maar het allerbelangrijkste is dat je weet waar je vandaan komt, dat je de geschiedenis kent. Dat geldt op alle terreinen, zeker ook voor onze voedselproductie en deze sector”, begint Roemer, die nog een ander aspect aanstipt. “Het is ook gewoon prachtig om te zien. Het is ook een ambacht om die oude tractoren aan de praat te krijgen en te houden, dus het heeft veel meer bedoelingen dan alleen maar het cultureel erfgoed. Het is ook de techniek doorgeven aan de volgende generatie”.
Miniaturen
Het erfgoed wordt door particulieren onderhouden. Dit jaar is het voor het eerst opgenomen als World Event Bedrijfsvoertuigen. Eén van de mensen die tentoonstelt, is vrijwilliger Tom. Hij is al sinds 2008 bij HMT betrokken. “Toen zag ik op Facebook een oproep voor vrijwilligers en heb ik me aangemeld. Ik was toen nog geen lid van HMT, dat ben ik in de jaren daarna geworden”, zegt Tom, die zelf ook voertuigen tentoonstelt. “Ik heb een oude tractor, die staat nu niet hier, maar ik heb ook miniaturen van tractoren”, laat Tom trots zien.
Zuinig op zijn
Volgens Roemer staat de hele samenleving voor een enorme opgave op het gebied van klimaatverandering. “We móéten met z’n allen echt die transitie gaan maken. Daar ontkomen we niet aan, daar zijn we ook heel hard mee bezig, en dat blijven we doen. Maar de geschiedenis kun je niet veranderen. Zeker die tractoren van ouder dan 50 jaar, dat zijn deze tractoren, die zijn aangedreven door brandstof en diesel. Als je dat de volgende generatie niet meer kan laten zien, wat heb je dan aan die geschiedenis? Je moet er dus zuinig op zijn en dit soort festivals moet je in stand kunnen houden. Ik ben er een groot voorstander van”, besluit Roemer, die zichtbaar geniet op het historisch festival. De politicus kon het ook niet laten om zelf even plaats te nemen in één van de tractoren.