Trotse momenten
Er zijn in de afgelopen tien jaar verschillende projecten rond duurzame energie opgezet, en dat ging niet altijd even makkelijk. “Geld hadden we niet, dus we moesten zelf investeren. Vrij snel kregen we leden die ook bereid waren om participaties te kopen. Daarmee konden we dingen ondernemen”, legt oud-voorzitter Theo Neessen uit.
Neessen heeft veel trotse momenten beleefd, maar hij is vooral trots dat Peel Energie zich staande heeft gehouden. “We zijn een coöperatie met weinig knowhow van techniek of zo, maar hebben het wel met professionele partijen mogelijk gemaakt om Windpark Egchelse Heide op te richten. Dat is in 2015 begonnen en in 2021 geopend”, aldus de oud-voorzitter.
Ereleden en jubileumboek
Vier hoofdrolspelers van Peel Energie namen deel aan een panelinterview. Daarin passeerden verschillende onderwerpen de revue, zoals energietransitie, warmte en het opwekken, opslaan en verbruiken van energie. Voordat het vrijdagprogramma werd afgesloten met een netwerkborrel en barbecue, werd het feest compleet gemaakt met de benoeming van twee ereleden. Neessen was een van hen.
Daarna nam wethouder John Timmermans het jubileumboek over 10 Jaar Peel Energie in ontvangst. Het boek bevat een overzicht van de energieprojecten uit de afgelopen jaren. Het volgende project laat niet lang meer op zich wachten, aldus Neessen. “Als het goed is krijgen we binnen een week de vergunning voor zonnepark Spiesberg in Grashoek. De provincie en gemeente zijn akkoord, maar het moet allemaal nog netjes worden afgehandeld.”
Elektrisch reizen
Op zaterdag ging het jubileumfeest verder. Er werden presentaties gegeven en er was een markt. Wiebe Wakker was een van de deskundigen. Voor zijn afstudeeropdracht in 2014 wilde hij bewijzen dat je met elektrisch rijden lange reizen kan maken. “Elektrisch rijden doe je op de kermis, zeiden ze toen. Ik dacht dus: ik ga gewoon met mijn elektrische auto naar de andere kant van de wereld om te bewijzen dat het kan”, vertelt Wakker.
Mensen konden hun steentje bijdragen door zich bij Wakker ‘in te pluggen’. Op die manier stelden zij een slaapplek, maaltijd of stroom voor de auto beschikbaar. Liefst 1.800 personen deden dit. “Zo werd ook de route bepaald. Ik bekeek gewoon elke week wat er in de buurt was aangeboden en dan reed ik steeds van stopcontact naar stopcontact.”
Toekomst
Over de toekomst van duurzaamheid is Wakker niet heel optimistisch gestemd. “Er kan heel veel gebeuren door internationale samenwerkingen, maar de invloed van grote coöperaties is gewoon te groot. Dat moet echt worden aangepakt willen we in 2025 energieneutraal zijn”, besluit de ondernemer met een kritische noot.