Moskee
Het initiatief is ontstaan nadat vader Ruud van den Heuvel contact opnam met Synthese. Een groep jongeren zorgde voor overlast en die wilde hij met een positieve benadering aanpakken. “Eén van onze kinderen kwam op een vervelende manier in aanraking met die groep”, begint Van den Heuvel. Hij zocht de ouders van die jongeren op om het uit te spreken. “Maar ik dacht: er moet hier meer gebeuren. Toen ben ik naar de moskee gelopen om daar in gesprek te gaan met het bestuur”, vervolgt hij.
Verantwoordelijk
Bij de moskee maakte Van den Heuvel kennis met Ahmed El Hamdouchi. Vervolgens ging het balletje rollen. De moskee werd betrokken bij het initiatief, waar direct gehoor werd gegeven aan het plan. “Het is prachtig om te zien dat mensen zich aanmelden en zich ervoor inzetten. Dat is heel positief vanuit onze gemeenschap”, zegt El Hamdouchi, die niet wegloopt voor het nemen van verantwoordelijkheid. “Je ziet natuurlijk verschillende nationaliteiten. Als Marokkaanse gemeenschap en bestuur zijn wij natuurlijk ook verantwoordelijk voor rust en dingen die gaande zijn.”
Praten
Het doel van de buurtouders is om met de overlast veroorzakende jongeren in contact te komen door rondes door de woonwijken te lopen. “Door gewoon een keer hallo te zeggen en een praatje aan te gaan. Dat die jongens tot iedere avond laat buiten staan… daar zit vaak ook een verhaal achter, hè. In plaats van te oordelen, kunnen we ook eens gaan praten”, aldus Van den Heuvel.
Opbouwwerkers
De bedoeling is dat er begin volgend jaar gestart wordt met het maken van rondes. Dat gebeurt dan in zichtbare kleding met het woord ‘Buurtouders’ erop. Opbouwwerkers van Synthese helpen daarbij en ook de gemeente Beesel ondersteunt het project, net als woningcorporatie Nester. “We hebben het samen opgepakt: de gemeente, Synthese, Ruud van den Heuvel, de moskee en Nester. Het is eigenlijk een project dat gedragen wordt door een brede doelgroep”, legt Synthese-opbouwwerker Marian Reijnders uit.
Zestien of twintig
Initiatiefnemer Ruud van den Heuvel hoopt dat op termijn meer ouders zich komen melden. “Er wonen 13.000 mensen in de gemeente Beesel. Stel je voor dat je niet met acht, maar met zestien of twintig buurtouders bent. Dat zou helemaal fantastisch zijn.” Ook Ahmed El Hamdouchi heeft zich aangemeld als buurtouder. Na het volgen van de training, was hij maandag een van de mensen die uit handen van burgemeester Bob Vostermans een certificaat voor buurtouder ontving. “Het is wel leuk om mee te doen.”