Kijk Niet Weg
Op verschillende manieren draagt de gemeente Peel en Maas bij aan een zo veilig mogelijk buitengebied. Zo is onder meer de campagne ‘Kijk Niet Weg’ in het leven geroepen. “We proberen mensen op alle manieren voor te lichten. Mensen krijgen heel veel te horen van de overheid en dit is daar maar een klein onderdeel van”, vertelt Bart Levels, projectleider Veilig Buitengebied.
Meer instrumenten
“We hebben de laatste jaren een geweldige slag gemaakt”, zegt burgemeester Wilma Delissen over die veiligheid. Ze neemt het sluiten van drugspanden als voorbeeld. “Ik heb veel meer instrumenten gekregen om daarop door te pakken. Toen ik bijna 20 jaar geleden begon als burgemeester, waren die instrumenten er nog niet.”
Melden
Bewoners kregen tijdens de bijeenkomst in Kerkeböske concrete tips om zaken in hun eigen omgeving te herkennen. Vooral het melden van verdachte personen en omstandigheden is belangrijk, werd meer dan eens benadrukt. “Ruik je bijvoorbeeld een geur die heel overheersend is, trek dan aan de bel”, aldus Levels. Dat kan bij de politie, ook als je je privacy wilt beschermen. “Meld anoniem!”
Meld Misdaad Anoniem
Anoniem melden gebeurde nog nooit zo vaak als in de afgelopen acht maanden. Met name een dodelijke explosie in een Rotterdamse woonwijk heeft ervoor gezorgd dat meer mensen dat deden. Zo konden dankzij anonieme tipgevers drugslabs worden ontmanteld in Spijkenisse, Nijmegen en Schalkwijk. Tot en met augustus stuurde Meld Misdaad Anoniem in totaal 306 concrete meldingen naar de politie.
Maasbree en Panningen
Ook in Limburg wordt er bovengemiddeld getipt. In Peel en Maas werd in minstens twee zaken duidelijk welk verschil een anonieme tip kan maken. In juni werd een hennepkwekerij in Maasbree opgerold en langer geleden werd een Panningse supermarkt overvallen. “Destijds zijn er twee verdachten aangehouden dankzij anonieme tips. Wel zijn we afhankelijk van wat de politie met ons deelt”, verklaart Marc Janssen van Meld Misdaad Anoniem.
Informatie weglaten
“Bij Meld Misdaad Anoniem staat de anonimiteit van de melder op de eerste plaats. Medewerkers van de politie hebben een eed afgelegd en moeten iets doen met alle informatie die zij krijgen”, legt Janssen uit. “Wij kunnen informatie weglaten uit meldingen, namelijk de informatie die herleidbaar is naar de melder. Op die manier kunnen we de anonimiteit van de melder waarborgen.”