Panningen, Netherlands

Bezwaar ongegrond verklaard: definitief geen vergunning voor Oppe Egchelsehei

De locatie van Oppe Egchelsehei aan de Roggelseweg.
Oppe Egchelsehei moet definitief weg op de huidige locatie aan de Roggelseweg in Egchel. Het bezwaar dat eigenaresse Heddeke Zeegers aantekende, is door de bezwaarcommissie ongegrond verklaard.
Youri Buis | 19 december 2024 19:40 | Aangepast op 19 december 2024 19:40
Klacht van buren
In 2023 startte Heddeke Zeegers haar dagbesteding voor kinderen met een rugzakje. Ambtenaren van de gemeente Peel en Maas waren in eerste instantie enthousiast en ook ouders benadrukten het belang van Oppe Egchelsehei. Echter is niet iedereen blij met de Egchelse dagbesteding. De buren, die een veulenopfokbedrijf en schapenhouderij hebben, dienden een klacht in omdat de dieren zouden schrikken van de spelende kinderen. Ook had het bedrijf last van geparkeerde auto’s.

Geen vergunning
Tijdens een controle van de gemeente, in maart, werden er meerdere overtredingen vastgesteld. Zo bleek Zeegers niet over een vergunning te beschikken, terwijl dat wel noodzakelijk wordt geacht. Alsnog in aanmerking komen voor een vergunning is niet mogelijk, omdat de locatie aan de Roggelseweg binnen de stankcirkel van de buren valt.

Omdat Oppe Egchelsehei dus illegaal opereerde, legde de gemeente een dwangsom op. Zeegers is van mening dat ze geen vergunning nodig heeft, omdat ze ervan overtuigd is dat haar bedrijf een kleinschalig bedrijf aan huis in het buitengebied betreft. Daarom maakte ze bezwaar. Ondertussen vond Zeegers een tijdelijk onderkomen op de nabijgelegen camping ’t Vossenveld, met steun van de gemeente.

‘Geen kleinschalige opvang’
De bezwaarcommissie oordeelt echter dat de gemeente terecht een dwangsom heeft opgelegd. Het perceel aan de Roggelseweg voldoet volgens de commissie niet aan de regels voor kleinschalige opvang aan huis. Meegenomen wordt hierin de ruime tuin waarin kinderen spelen en de geboden mogelijkheid voor kinderen om in de weekenden te overnachten. Daarnaast wordt de maximaal toegestane oppervlakte van 50 vierkante meter overschreden, omdat de woning over twee verdiepingen beschikt.

Geen toezeggingen
Oppe Egchelsehei werd na de oprichting opgenomen in het gemeentelijk zorgnetwerk 'Hendig'. Dit betekent volgens de commissie niet dat daarmee toezeggingen zijn gedaan. “Het blijft de eigen verantwoordelijkheid van een ondernemer om zich bewust te zijn van de benodigde vergunningen om te mogen starten”, zo valt te lezen in het advies van de bezwaarcommissie. Eerder bracht wethouder Natasja Vaassen een boodschap met woorden van dezelfde strekking. “Wij kijken niet naar ruimtelijke ontwikkeling, dat is de verantwoordelijkheid van de aanbieder”, zei Vaassen in september.

Verder bevestigt de commissie dat het vanwege de stankcirkel niet mogelijk is om alsnog een vergunning aan te vragen. Dat maakt dat Oppe Egchelsehei definitief weg moet aan de Roggelseweg. Oppe Egchelsehei mag nog tot eind maart op camping ’t Vossenveld blijven. Intussen beraadt ze zich op verdere stappen, stelt ze tegenover Dagblad De Limburger. Ze heeft de mogelijkheid om in beroep te gaan tegen het besluit van het college.


Lees meer over:

Oppe Egchelsehei|Bezwaar|

Lees ook

Dagbesteding Oppe Egchelsehei vindt tijdelijke locatie op camping

De Egchelse dagbesteding Oppe Egchelsehei heeft een tijdelijke locatie gevonden. Kwetsbare kinderen ...

Tijdelijke locatie in beeld voor kinderopvang Oppe Egchelsehei

De spanning loopt hoog op in Egchel. Oppe Egchelsehei, een opvang van kwetsbare kinderen, moet dicht...

Zonnepanelen mogen blijven staan in tuin Kessel

Na wat onenigheid tussen de buren op de Rijksweg in Kessel over de zonnepanelen die in de tuin staan...

Ex-agente start haar eigen dagbesteding in Egchel

Heddeke Zeegers werkte jarenlang bij de politie. Ze besloot er te stoppen en via enkele andere banen...