Hogere kwaliteit
Bakkers uit heel Nederland konden deelnemen in drie categorieën: speculaas zonder amandelen, met amandelen en gevuld speculaas. Per provincie wordt er in elke categorie een winnaar uitgeroepen. De kwaliteit van de speculaas was volgens de jury beter dan voorgaande jaren en ook de scores lagen hoger dan vorig jaar.
Voor Van Betteraij went het nooit om de beste speculaas van Limburg te maken. “Iedere keer is het weer speciaal want je moet toch maar winnen. Dan doe je als bakker toch iets goed, hè?”,
zei de banketbakker vorig jaar na zijn tiende bekroning op rij.
De beste speculaasjes met amandelen van Limburg wordt gemaakt door Bakkerij Heerschap in Nederweert, waarvan sommige producten ook in supermarkten van Albert Heijn te vinden zijn. Bakkerij Mestrom in Geleen is verantwoordelijk voor de beste gevulde speculaas van Limburg.
254 pakjes
De uitdagingen in de bakkerijsector hebben niet minder inzendingen opgeleverd dan voorgaande jaren, ziet juryvoorzitter Jeroen Heemskerk. “In 2023 werden er 249 stuks speculaas gekeurd, dit jaar zijn er 254 pakjes speculaas door de handen van de jury gegaan”, aldus Heemskerk. “We zijn er trots op dat toch nog zoveel bakkers hun speculaasproducten hebben ingeleverd en dat de ingeleverde speculaas van zowel de consumentenjury als de vakjury hogere cijfers kreeg dan vorig jaar.”