Onderzoek
Zevenhonderd jaar geleden werd er op de locatie bij het Giel Peetershof een landweer aangelegd. “Een landweer is een hele hoge wal die gemaakt werd om vijandelijke en plunderende legers tegen te houden”, legt Henk Thiesen uit. Men wilde bestuderen hoe die landweer er destijds uitzag. Archeologen van BAAC voeren het onderzoek uit.
Een jaar of elf geleden heeft er al eens eerder onderzoek plaatsgevonden, onder meer met proefgleuven op plekken die inmiddels zijn volgebouwd. Dat geldt niet voor het perceel dat nu wordt onderzocht, vertelt Fokko Kortlang. “We wisten dat hier die landweer lag. We wilden weten: wat is hier nu aan de hand en kunnen we er iets van terugzien?”
Geen goud
Het perceel herbergt dus een flink stuk historie. Het is dan ook niet voor het eerst dat de Egchelse landweer wordt genoemd. Eind jaren ’60 werd er een eindje verderop ook al een landweer aangetroffen en de onderzoekers willen weten of dit mogelijk dezelfde landweer is. Daarom is nieuw onderzoek erg belangrijk, aldus Kortlang. “De plek waar die daadwerkelijk lag wisten we al. Maar wat daar gebeurd is en hoe die eruitziet, kun je alleen vinden door onder de grond te kijken.”
Bij archeologische opgravingen wordt vaak meteen de link gelegd met vondsten zoals goud en urnen. Die gaan in Egchel niet gevonden worden. “We hadden misschien wel loden kogeltjes of zoiets kunnen verwachten, maar meer niet. Het gaat vooral om de sporen”, zegt Kortlang. Van de gelegenheid om bij de opgravingen aanwezig te zijn, werd veel gebruikgemaakt. Kortlang en Thiesen gaven toelichtingen op de historische locatie.
Nu of nooit
De opgravingen zijn vrijdag afgerond en de archeologen maken een rapport op van hun bevindingen. “Als die gegevens straks zijn uitgewerkt, kunnen we daar waarschijnlijk nieuwe informatie aan toevoegen en het verhaal weer verder uitbreiden”, zo benadrukt Kortlang het belang van dit onderzoek. Het is nu of nooit. “Deze opgravingen duren twee weken. Daarna gaat er gebouwd worden en dan is het ook gebeurd.”